U prvim jesenskim danima šuma nas daruje raskoši svojih plodova. Gljivarenje je, osim sjajne rekreacije i doživljaja, prilika da sami prikupite darove šume i počastite se njima. Budite partneri i prijatelji šumi te ih obzirno skupljate i berite vodeći računa o onome što ostavljate za sobom. Najbolje ih je brati u društvu onih koji znaju koje su jestive, a koje opasne. Skupljajte ih u košarice, nipošto u plastične vrećice, i to tako da ih odrežete pri dnu stapke.
U prvoj iz kolekcije u utorak donosimo vam kreativne recepte za jela s gljivama, ali i pregršt savjeta kako pripremiti i za zimu sačuvati višak gljiva - osušite ih, ukiselite ili smrznite.
Mirisna i okrugla, od nježnonarančaste do rumene boje, bundeva je namirnica koja se s pravom drži na tronu jesenskih variva, kremastih juha i slasnih pita i savijača. U drugoj knjižici Jesenskih narodnih kuharica Večernjeg lista u srijedu donosimo vam prijedloge recepata za kreativna i ukusna jela kojima je zajednički naziv - bundeva, ali i zanimljive crtice o vrstama bundeva te načinu skladištenja i čuvanja. Bundeve se mogu i jednostavno čuvati na hladnom i suhom mjestu nekoliko tjedana, sve do prvih jutarnjih minusa kada se njima možete zasladiti ako ih ispečete u pećnici s malo cimeta. Slasna meksikanka, jer bundevu su tek nakon otkrića Amerike donijeli u Europu, namirnica je koja će – nema sumnje - obilježiti gastronomsku jesen.
U četvrtak vam donosimo treću kuharicu iz kolekcije koja donosi recepte za slasne deserte od kestena. Toliko energije, vitamina, škroba, ali i masti u tako malom tijelu... Kesten sadrži čak 53 % vode, bjelančevina, ugljikohidrata, a glavni mu je sastojak škrob. Ovakva smeđa kapsulica bogata je kalcijem, kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, većinu vitamina B skupine, a sve je to skriveno ispod zelenkasto-smeđeg bodljikava tobolca. Tko bi im odolio... Nismo ni mi pa vam u trećoj Jesenskoj kuharici Večernjeg lista donosimo recepte i savjete za pripremu slanih i slatkih jela od kestena, poslastica kojima je teško odoljeti, ali i priču o našem najpoznatijem kestenu - marunu te dragocjene savjete kako ih čuvati. Zabavite se, iskušajte nove okuse i kuhajte s nama.
U slast!
Od utorka uživajte u plodovima jeseni uz kolekciju Jesenskih narodnih kuharica Večernjeg lista.