Kuhanje jaja naizgled je jednostavan zadatak, no postizanje savršene konzistencije žumanjka i bjelanjka zahtijeva preciznost. Bilo da pripremate meko kuhano jaje za doručak ili tvrdo kuhano za salatu, ključno je poznavati točno vrijeme kuhanja za željeni rezultat. Važnda je i priprema prije kuhanja. Izvadite jaja iz hladnjaka 15-20 minuta prije kuhanja. Koristite lonac odgovarajuće veličine - jaja ne smiju biti natrpana. Dodajte dovoljno vode da prekrije jaja za oko 2-3 cm. Možete dodati prstohvat soli u vodu (pomaže pri guljenju ljuske).
Vrijeme kuhanja o ovisi o tome kakvo jaje želite. Meko kuhano jaje (3-5 minuta): 3 minute - vrlo tekući žumanjak, idealno za umakanje tosta. 4 minute - kremasti žumanjak, djelomično čvrsti bjelanjak. 5 minuta - blago tekući žumanjak, čvrsti bjelanjak
Srednje kuhano jaje (6-8 minuta): 6 minuta - kremasti žumanjak. 7 minuta - želatinozni žumanjak. 8 minuta - većinom čvrst žumanjak s mekom sredinom.
Tvrdo kuhano jaje (9-12 minuta): 9 minuta - potpuno kuhan ali kremast žumanjak. 10-12 minuta - klasično tvrdo kuhano jaje. Postoji i pravilna tehnika kuhanja: 1. Dovedite vodu do vrenja, 2. Pažljivo spustite jaja u vodu kuhačom s rupicama, 3. Smanjite vatru na srednju jačinu, 4. Počnite mjeriti vrijeme, 5. Nakon isteka vremena, odmah prebacite jaja u hladnu vodu.
Kako biste izbjegli pucanje ljuske koristite jaja sobne temperature. Ako se jaja teško gule to pak može ukazivati na njihovu svježinu: Starija jaja se lakše gule od svježih. Zeleni prsten oko žumanjka može biit znak prekuhanosti - skratite vrijeme kuhanja.
Čuvanje kuhanih jaja: Tvrdo kuhana jaja mogu se čuvati u ljusci do 7 dana u hladnjaku. Meko kuhana jaja najbolje je konzumirati odmah. Pravilno pohranjena kuhana jaja trebaju biti u zatvorenoj posudi. Bez obzira na željenu konzistenciju, ključ uspjeha leži u preciznom mjerenju vremena i praćenju temperature vode. Eksperimentirajte s preporučenim vremenima dok ne pronađete svoj savršeni način pripreme.