a mi?

Koliko iznose novčane nagrade za zlatno odličje u raznim zemljama? Srbi daju gotovo najviše

Barbara Matić na pobjedničkom postolju tijekom dodjele medalja u judu na Olimpijskim igrama u Parizu
Igor Kralj/PIXSELL
02.08.2024.
u 11:30

Takve financijske nagrade često odražavaju gospodarsku situaciju zemlje i važnost koju određena nacija pridaje sportskim uspjesima.

Naša je Barbara Matić u srijedu osvojila zlatnu medalju u judu u kategoriji do 70 kilograma na Olimpijskih igrama u Parizu. Tim uspjehom osigurala si je i nagradu od 41 tisuću eura te pravo na pravo na sportsku mirovinu koja je aktivira nakon navršene 40. godine života. No, kakve se nagrade dodjeljuju u drugim državama? Pixsellova zanimljiva infografika otkriva! 

Najveću nagradu isplaćuje Hong Kong, s iznosom od 707 tisuća eura. Slijedi Izrael s nagradom od 253 tisuće eura, dok Srbija svojim zlatnim olimpijcima dodjeljuje 200 tisuća eura. Malezija i Italija također nude visoke nagrade od 197 tisuća eura, odnosno 180 tisuća eura.

Jedna azijska delegacija svoje zlatne Olimpijce nagradit ce s vise od 700 tisuca eura. Rijec je o Hong Kongu koji se na Olimpijskim igrama natjece neovisno od Kine. Drugoplasirani Izrael i treceplasirana Srbija svoje pobjednike nagradit ce s 253.000, odnosno 200.000 eura. Sve tri delegacije u Tokiju 2021. su osvojile zlato. Photo: Marko Picek/PIXSELL
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Litva i Moldavija nagrađuju svoje sportaše s 167 tisuća eura, odnosno 157 tisuća eura, dok Latvija i Mađarska nude 143 tisuće eura, odnosno 142 tisuće eura. Bugarska isplaćuje 128 tisuća eura, a Ukrajina 115 tisuća eura.

VEZANI ČLANCI: 

Kosovo nudi 110 tisuća eura, Estonija 100 tisuća eura, dok Češka i Španjolska za zlatnu medalju isplaćuju 95 tisuća eura, tj. 94 tisuće eura. Ove nagrade služe kao poticaj i zahvala sportašima za uspjehe koje su donijeli svojim zemljama.

Pogledajte kako izgledaju napušteni objekti Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, scene su sablasne:

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
08:25 04.08.2024.

Singapur i Tajvan isto nagrađuju puno, više od 670000 € za zlatnu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije