od povlačenja užeta do letenja balonom

Možete li ih sada zamisliti? Ovih 10 bizarnih sportova nekada su bili dio Olimpijskih igara

@olympics
01.08.2024.
u 10:30

Na primjer, jeste li znali da je povlačenje konopa nekad bilo službeni timski sport na Ljetnim olimpijskim igrama početkom 20. stoljeća?

Olimpijske igre u Parizu su u punom zamahu. Ove godine program obuhvaća 329 događaja u 32 sporta, uključujući uzbudljive novitete poput skateboardinga i breakdancea. Zaintrigiralo nas je saznati više o nekim neobičnim sportovima koji su nekada bili dio olimpijskog programa, ali više nisu, piše PureWow. Na primjer, jeste li znali da je povlačenje konopa nekad bilo službeni timski sport na Ljetnim olimpijskim igrama početkom 20. stoljeća? Ili da su ljudi osvajali zlatne medalje u natjecanju u dvoboju pištoljima?

1. Letenje balonom: Letenje balonom, u kojem su piloti koristili plinske balone za natjecanje u udaljenosti, visini, trajanju leta i najvećoj prijeđenoj udaljenosti, bilo je dio Ljetnih olimpijskih igara 1900. godine u Parizu. To je bila jedina godina kada je letenje balonom bilo službeni događaj.

 

2. Povlačenje užeta: Prema Udruzi za povlačenje užeta, ovaj se događaj održao na pet Olimpijskih igara između 1900. i 1920. godine. Na prvim dvjema igrama timovi su imali pet do šest članova, dok su kasnije igre omogućavale do osam članova po timu. Prvu zlatnu medalju u povlačenju užeta osvojila je kombinacija timova iz Švedske i Danske, koji su porazili Francusku.

3. Dvoboj pištoljem: Olimpijske igre poprimile su element Divljeg zapada 1906. godine, uključivanjem dvoboja pištoljem kao službenog događaja. Suprotno onome što ime sugerira, nije bilo stvarnog dvoboja između natjecatelja. Umjesto toga, gađali su lutke u obliku čovjeka s nacrtanim bikovskim okom na prsima. Pucali su s udaljenosti od 20 metara i 30 metara.

VEZANI ČLANCI: 

4. Kroket: Kroket je, poput letenja balonom, bio uključen samo na Olimpijskim igrama 1900. godine u Parizu, a sudjelovali su samo francuski sportaši. Na natjecanju je bio prisutan samo jedan gledatelj. Vrijedno je napomenuti da je kroket bio prvi olimpijski sport u kojem su sudjelovale žene. Događaji su uključivali natjecanja s jednom i dvije lopte te igre u parovima.

5. Penjanje po užetu: Penjanje po užetu bio je olimpijski sport 1896., 1904., 1906., 1924. i 1932. godine. Na prvoj olimpijskoj igri natjecatelji su morali započeti iz sjedećeg položaja i popeti se uz 14 metara dugo uže što je brže moguće, koristeći samo ruke. U početku su se ocjenjivali prema brzini i stilu, ali kasnije je duljina užeta smanjena na 7,62 metra, a cilj je bio doseći vrh.

6. Uranjanje u daljinu: Ovaj sport, službeno predstavljen na Olimpijskim igrama 1904. godine u Parizu, sličio je na ronjenje s prijateljima u bazenu. Natjecatelji su morali zaroniti u bazen i ostati potpuno mirni pod vodom, najmanje 60 sekundi ili dok se ne vrate na površinu. Onaj tko je prešao najveću udaljenost pod vodom pobijedio je. Američki atletičar William Dickey osvojio je zlato s rezultatom od 19 metara.

GALERIJA: FOTO Večernji u društvu olimpijaca stigao u Pariz. Pogledajte prizore s putovanja

1/10

7. Višebojsko natjecanje s bučicama: Ovaj događaj, koji se održao samo na Olimpijskim igrama 1904. godine, bio je samo za one najjače. Sastojao se od deset različitih vježbi s bučicama, uključujući pregibe jednom rukom i vježbe po izboru. Svaka vježba bodovala se, a Oscar Osthoff iz SAD-a osvojio je zlatnu medalju s ukupno 48 bodova.

8. Streljaštvo s motkom: Poznato i kao Popinjay, ovo natjecanje u streličarstvu održalo se na igrama 1900. i 1920. godine. Cilj je bio pogoditi umjetne ptice postavljene na poprečnim gredama koje su bile obješene o veliki stup. Na Igrama 1900. godine održana su dva natjecanja: ‘Na grgeču kod Drljače’ i ‘Na stupu kod Piramide’. Godine 1920. natjecanje je uključivalo pojedinačne i ekipne kategorije s malim i velikim golubovima kao metama. Belgijski tim osvojio je zlato u timskim natjecanjima.

VEZANI ČLANCI: 

9. Umjetničko jahanje: Ovaj sport, koji je kombinirao elemente gimnastike, plesa i jahanja, bio je poznat kao umjetničko jahanje. Uključen je u Ljetne olimpijske igre 1920. godine. Natjecatelji su se morali takmičiti u četiri discipline: skakanje na konja iz stojećeg položaja, preskakanje i izvođenje slobodnih pokreta na konju u hodu. U natjecanju su sudjelovale Belgija, Francuska i Švedska, a zlatnu medalju osvojio je belgijski natjecatelj Daniël Bouckaert.

10. Plivanje s preprekama: Ovo je bilo zabavno natjecanje koje je podsjećalo na plivačku verziju utrke s preprekama. Održano je samo na Olimpijskim igrama 1900. godine, a prepreke su uključivale penjanje preko stupa i plivanje ispod nizova čamaca. Natjecatelji su se također morali takmičiti u disciplini 200 metara slobodnim stilom. Prvo mjesto osvojio je australski plivač Frederick Lane.

Zanimljivosti o Olimpijskim igrama:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije