Tvrde stručnjaci

Kuhano ili pečeno meso nemojte samo staviti u hladnjak; evo što prije treba napraviti

shutterstock
16.02.2022.
u 07:00

Veće komade mesa poput komada svinjetine ili cijelog pečenog pileta treba u roku od dva sata od pripreme podijeliti u vrećice u manje obroke i držati ih na temperaturi od 4.5 °C ili nižoj.

Prema Američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) termički obrađene komade mesa prije stavljanja u hladnjak treba pravilno skladištiti, da bi što duže ostalo svježe i sigurno za jelo.

Tako, napominje CDC, ispečeno ili skuhano meso ne bismo trebali stavljati u hladnjak bez da ga prije narežemo na komade. 

- Ako želite ostatke mesa spremiti u hladnjak nemojte samo ubaciti veliki komad; bez obzira je li kuhano ili pečeno, prije ga treba narezati - piše CDC.

Tajna za savršenu pizzu nije u sastojcima već u jednom triku u pripremi

1/5

Velike komade poput pečenog komada svinjetine ili cijelog pileta treba u roku od dva sata od pripreme podijeliti u vrećice u manje obroke i držati ih na temperaturi od četiri i pol °C ili nižoj.

Ako je hrana pak bila izložena temperaturi višoj od 32 °C, trebalo bi je staviti u hladnjak u roku od jednog sata od pripreme, da bi se spriječio rast bakterija.

Prema CDC-u, dvije bakterije koje se najčešće razmnožavaju u mesu su E. coli i Salmonella, a obje mogu uzrokovati trovanje hranom s tim da E. coli obično  prouzroči proljev, infekciju mokraćnog sustava, respiratorne bolesti i infekcije krvotoka, dok Salmonella uzrokuje istoimenu bolest koja se naziva i 'bolest prljavih ruku', a može prouzročiti proljev, grčeve i bolove u trbuhu, iznenadnu temperaturu, mučninu i glavobolju.

Inače, od te se dvije bakterije iz vode ili hrane samo u SAD-u svake godine razboljeva više od milijun ljudi.

Određene su skupine ljudi u većem riziku od razvoja težih oblika bolesti od obje bakterija, a to su prema CDC-u, djeca mlađa od pet godina, odrasli stariji od 65 godina, osobe sa već kompromitiranim imunološkim sustavom (npr. zbog raka) i trudnice.

Naravno, čak ni najbolje pohranjeno termički obrađeno meso neće u hladnjaku beskonačno dugo ostati jestivo: pa dok kuhana slanina i kobasica mogu u hladnjaku trajati i do tjedan dana, rok za ostalo meso je tri do četiri dana, kažu iz CDC-a, prenosi Msn.

Juneće meso ispada vam žilavo? Pogledajte par trikova za što mekše meso!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije