Nema tko ne voli kolače od sira, nešto je utješno u njima. Nama je ova prhka pita bolja od bilo koje varijante slavnog cheesecakea, a recept smo posudili s Instagrama Marije Herjavić Jerkić. Ovo je mjera za standradni kalup za torte.
Prhka pita od sira u obliku torte
Tijesto:
300 g oštrog brašna
100 g šećera
150 g maslaca
1 prašak za pecivo
2 žutanjka
50 ml mlijeka
1 žlica kiselog vrhnja
malo soli
korica neprskanog limuna
Nadjev:
500 g svježeg sira
sok jednog limuna
3 bjelanjka
1 žutanjak
120 g šećera
malo praška za pecivo
šećer u prahu za posip
Priprema:
Za tijesto promiješajte sve suhe sastojke, dodajte ostale i izradite kompaktno tijesto. Bitno je da su svi sastojci što hladniji. Podijelite tijesto u dva jednaka dijela, zamotajte prozirnom folijom i pustite da malo odmori na hladnom. Za nadjev pjenasto umutite žutanjak i pola šećera. Dodajte sir i također pjenasto izradite u glatku smjesu. Dodajte sok limuna, prašak za pecivo, promiješajte i na kraju lagano špatulom umiješajte tučene bjelanjke s ostatkom šećera. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki komad tijesta na veličinu kalupa za pečenje. Jedan dio pažljivo prebacite na masnim papirom obložen kalup, malo izbodite vilicom, rasporedite nadjev i preko svega stavite drugi dio tijesta. Lagano utisnite i pecite na 180 stupnjeva 30-40 minuta. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.
Nema grožđica, štedi se, nema se, suho je, ali je podignuta cijena promjenom imena.