S dolaskom sunčanih i toplih dana počinje i vrijeme roštiljanja i uživanja na svježem zraku, no jeste li znali da svaki put kada upalite roštilj možda radite neke 'tipične' grešake?
Prema stručnjacima, ključna je znati da roštiljanje nije samo pečenje mesa dok skoro ne zagori, te da s roštiljom, ako znate što radite, možete pripremiti ukusnu hranu koja nema okus na ugljen...
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....
Kuhar i stručnjak za održivost James Strawbridge podijelio je za Mirror svoje vrhunske savjete i objasnio pogreške koje biste trebali izbjegavati kada kuhate na ugljenu.
- Pougljeni ostaci sa zadnjeg roštiljanja aromatiziraju hranu na način kako ne želite, pa bi njegovo čišćenje uvijek trebalo biti prvi korak. Također, održavanje roštilja u izvrsnom stanju produljuje njegov životni vijek.
- Ne žurite! Budite strpljivi i pričekajte da drveni ugljen ili drva stvarno izgore. Tako ćete postići idealnu toplinu koja neće padati, a nakon što se stvori vrući žar, smanjuje se i mogućnost da hrana izgori i daje vam puno više kontrole na roštilju.
- Uvijek treba zagrijati roštilj na željenu temperaturu pečenja. Ako on ne postigne optimalnu temperaturu, riskirate da prepečete hranu. Isto tako, stavljanje hrane na hladan roštilj neće dati savršeno pečenje i okus dima, a potencijalno si stvarate više posla jer hladan roštilj može dovesti do toga da se hrana lijepi za rešetku, pa više morate čistiti.
- Povrće na žaru odlično je kao prilog ili kao glavno jelo. Zapamtite da povrće nema masnoće u sebi, a za pečenje na roštilju želite malo masnoće pa je rješenje pokapati ga maslinovim uljem ili umotati u slaninu.
- Nitko ne želi posluživati niti jesti tvrdo meso, ali to je nažalost prilično uobičajeno tijekom roštiljanja. Postoji nekoliko načina da to spriječite; uvijek koristite samo kvalitetno meso i pazite da se komadi peku dulje ili kraće, ovisno o veličini; jer nikakva marinada neće pomoći ako ih prepečete.
Cijelo vrijeme pogrešno ribate sir: Ovaj trik olakšat će cijeli posao!
Eh da ovo nisam pročitao, Vladika i ja bismo još uvek jeli zagorelu jagnjetinu.