Dolaskom toplog i sunčanog vremena započela je i sezona roštiljanja. Uz popularno meso, poput ćevapa i pljeskavica, mnogi na svom roštilju vole pečenu piletinu. Na roštilju se uvijek dobije hrskava i ukusna piletina, ali jedan korak u pripremi mogao bi još poboljšati njezin okus. Svako meso prije pečenje treba marinirati, a stručnjakinja za hranu za Lifehacker podijelila je koja je najbolja marinada za pečenu piletinu.
Za najbolju marinadu za piletinu potrebna su samo dva sastojka - sol s češnjakom i jogurt. Iako to ne zvuči kao najbolja kombinacija, stručnjakinja Claire Lower tvrdi da uz njih piletina ispadne ukusna i hrskava. Sol s češnjakom je odlična kombinacija dva sastojka koja daju odličan okus hrani, a može se lako pronaći u svakoj trgovini. Ali kako je koristiti za pečenu piletinu?
U jednoj posudi pomiješajte jogurt i sol s češnjakom, količina jogurta ovisi o količini mesa koje pripremate. Kao najbolju metodu za dodavanje soli s češnjakom, Claire navodi da marinada mora imati okus kao da je ‘mrvicu previše soli i češnjaka’. U pravilu koristi jednu žlicu soli s češnjakom na svaku čašicu jogurta, ali savjetuje da pronađete svoju mjeru jer nije svaka sol s češnjakom ista - neka je preslana, a neka ima previše češnjaka.
Marinadu prelijete preko piletine koju namjeravate jesti na žaru, stavite piletinu u vrećicu i ostavite vrećicu u hladnjaku preko noći, odnosno do 24 sata. Kad dođe vrijeme za roštilj, jednostavno obrišite višak papirnatim ručnikom i pecite preko vrućeg ugljena ili plamena na plin. Ova je piletina vrlo dobra za roštilj, ali je ukusna i hladna, tako da se ne bojite napraviti previše.
Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:
1.sol 2.češnjak 3.jogurt = dva sastojka ;÷)