Sedam najvećih lanaca kafića u Engleskoj planira smanjiti broj kalorija u svojim proizvodima. Dio je ovo vladina programa za sprečavanje gojaznosti populacije, budući da će, prema sadašnjim prehrambenim navikama Engleza, do 2050. godine svaki drugi biti pretio, uključujući i djecu.
Restorani brze prehrane, i njihove 'laganije verzije' u obliku kafića pokrivaju 25 posto prehrane prosječnog stanovnika Velike Britanije. Ali u toj četvrtini krije se visoka količina soli i zasićenih masti koje dovode do problema s težinom i krvožilnim sustavom. Želeći spriječiti te probleme, coffee-shopovi su uveli niz promjena u svojoj ponudi.
Tako je Starbucks, jedan od najpoznatijih svjetskih brandova, odlučio smanjiti kalorijsku vrijednost u deset svojih najprodavanijih proizvoda. Njihovi konkrenti Costa Coffee uskoro će nuditi samo hranu preporučenu od britanske agencije za kvalitetu hrane (FSA), a Greggs coffee-shop u potpunosti će izbaciti hidrogeniranu masnoću te umjetne boje i sladila iz svojih pita, dok će Pret a Manger na svakom svojem proizvodu prikazivati njegovu kalorijsku vrijednost.
Tim Smith, voditelj agencije FSA, iskazao je zadovoljstvo učinjenim koracima. Tvrdi da ljubitelji kafića koji mahom nude sendviče i pite, ne moraju strahovati da će njihove omiljene poslastice promijeniti okus.
'Sendvič od slanine, salate i rajčice i dalje će imati isti okus, ali će u sebi imati kruh s manje soli. Majoneza i slanina isto će tako imati manje masti u sebi, tako da će prave promjene zapravo biti više u poslovnim sferama tvrtki, a ne na tanjuru njihovih korisnika.'
(p.s)