Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
budite oprezni

Liječnica otkrila: Na ova četiri načina griješite kada mokrite i ugrožavate svoje zdravlje!

Shutterstock
24.06.2024.
u 08:00

Mogli biste se izložiti infekcijama ili oštetiti mjehur

Mokrenje je bitna tjelesna funkcija potrebna za eliminaciju otpadnih tvari, održavanje ravnoteže tekućine i procjenu funkcije bubrega. Prosječna osoba mokri između šest i sedam puta u 24 sata, ali između četiri i 10 još uvijek se smatra zdravom. Iako bi to moglo biti nešto što svi redovito činimo, postoje neke navike vezane za mokrenje koje mnogi ljudi imaju, a koje bi mogle biti opasne, piše Daily Express.

Imajući to na umu, jedna je stručnjakinja otkrila četiri stvari koje bismo trebali izbjegavati kada idemo na WC. Prema doktoru opće prakse Masaratu Jilaniju iz Judeje, određene navike mogu oštetiti dno zdjelice, oslabiti mjehur i učiniti vas osjetljivima na infekcije.

VEZANI ČLANCI:

Tiskanje: Pražnjenje mjehura trebalo bi biti bez napora, ne biste trebali osjećati potrebu da naprežete mišiće ili tiskate ili se pretjerano trudite da mokrite. Dr. Jilani je upozorio: "Kada se na silu tjerate da mokrite, zapravo aktivirate mišiće dna zdjelice, dok biste ih zapravo trebali opuštati. S vremenom bi to moglo zbuniti vaš mjehur tako što će vaše mišiće naučiti da rade suprotno od onoga što bi trebali raditi prirodno. Umjesto toga, opustite se i nikada ne prekidajte tok. Ako osjetite potrebu za tiskanjem da biste mokrili, to može biti znak da nešto nije u redu s vašim dnom zdjelice, stoga vrijedi razgovarati sa svojim liječnikom."

Odlazak na WC "za svaki slučaj": Ovo je još jedna loša navika koja će zbuniti vaše dno zdjelice. Odlazak na toalet, samo zato što imate dug put automobilom ili se ne želite buditi noću, može se činiti kao razumna stvar. "Nažalost, vaš mjehur se ne slaže, to može prouzročiti da vaš mjehur postane preaktivan", rekla je dr. Jilani. Umjesto toga, uvijek slušajte svoje tijelo i idite samo kad morate, čak i ako je nezgodno."

GALERIJA: Stavljate wc papir na dasku na javnom toaletu? Prestanite što prije! 

1/5

Zadržavanje mokraće: Uvijek će biti trenutaka kada ćete morati zadržati mokraću na kratko vrijeme. Na primjer, ako ste vani negdje gdje nema javnog toaleta. "Povremeno zadržavanje neće prouzročiti probleme. Međutim, stvaranje navike ignoriranja signala tijela da treba mokriti s vremenom će stvoriti probleme. Ako vam zadržavanje mokraće postane navika, s vremenom ćete oslabiti svoj mjehur, a mogli biste biti i skloniji infekcijama mokraćnog sustava. Do toga dolazi zato što, kada ne praznite mjehur dovoljno često, postoji veća vjerojatnost da će se bakterije prisutne u vašem urinarnom traktu umnožiti i dovesti do infekcije. Ovo se može dogoditi i kada ne pijete dovoljno vode, stoga ne zaboravite ostati hidrirani i odvojite vrijeme za redovite pauze za toalet", upozorila je.

Čučanje nad školjkom: Također je pozvala na izbjegavanje čučanja iznad WC školjke jer to znači da se vaše dno zdjelice ne može u potpunosti opustiti. "Ako baš morate čučati, pokušajte pridržati dio svoje težine oslanjajući se na vrata ili zid kako biste smanjili pritisak na dno zdjelice", rekla je dr. Jilani.

Ginekolog objašnjava kako je moguće da žena ne zna da je trudna: 'Postoji više razloga'

 

 

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
19:27 24.06.2024.

A jel manje štetno ako se vrata toaleta otvaraju lijevom rukom...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije