Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
može biti opasno

Liječnica upozorila: 'Ovo se dogodi ako nekoliko dana ne perete kosu!'

Shutterstock
28.06.2024.
u 08:00

Dr Liu je rekla da je učestalost pranja kose osobna i da ovisi o vašem tipu vlasišta i načinu života

Dan pranja kose može se činiti kao naporan zadatak - ali jedna je liječnica ustvrdila da ne biste trebali čekati više od nekoliko dana bez čišćenja vlasi jer bi posljedice mogle biti strašne.

Certificirana dermatologinja dr. Jenny Liu rekla je na TikToku da biste mogli sabotirati zdravlje svoje kose radeći određene stvari svojim vlasima. U naslovu svog videa napisala je da je "njega vlasišta ujedno i njega kože", piše Mirror. 

VEZANI ČLANCI: 

Dr. Liu je zatim otkrila da je "potpuni mit da se naša kosa i vlasište samo čiste". "Znamo da sebum, nakupljanje mrtve kože, sve to u osnovi pridonosi prekomjernom rastu gljivice Malassezia (gljivično stanje kože), što može dovesti do prhuti, kao i upale. Čak i sam sebum koji sjedi na našem tjemenu uzrokuje oksidativni stres, a ta upala nije zdravo okruženje za rast vaše kose", objasnila je.

Potom je rekla da ako patite od gubitka kose, morate brinuti o zdravlju svog vlasišta kako biste poboljšali rast kose. Dr Liu je rekla da je učestalost pranja kose osobna i da ovisi o vašem tipu vlasišta i načinu života. Dakle, ako imate masnije vlasište ili se znojite tijekom redovite tjelovježbe, morat ćete prati kosu često, možda svaki drugi dan ili čak jednom dnevno prema liječnici - i obrnuto ako je vaše vlasište suho.

@drjennyliu Scalp care is skincare! #scalpcare #haircaretips #haircareroutine #healthyscalphealthyhair #hairlossremedy #hairthinning #dermatologist #damagedhair #coconutoilforhair #hairoiling #dandruffsolution ♬ ♡ ᶫᵒᵛᵉᵧₒᵤ ♡ - SoBerBoi

Također je rekla da nikada ne bi svakodnevno koristila šampon protiv prhuti, jer može jako isušiti vaše vlasište i kosu i učinit će vam kosu suhom i napuhnutom. Također prekida barijeru vlage, što ne pomaže ni prhuti. Dr. Liu je rekla da ako perete kosu svaki dan, perite je šamponom protiv prhuti dva do tri puta tjedno i ostavite ga na tjemenu pet minuta i zatim isperite.

Loša je vijest ako ste stavljali maslinovo ulje na vlasište kako biste zadržali vlagu, jer ni na koji način nije dokazano da pomaže kod problema s vlasištem. Ako ipak želite da ulje nahrani vašu kosu, dr. Liu preporučuje kokosovo ulje jer ono "prodire u vašu kosu" kako bi "stvarno regeneriralo i privremeno smanjilo štetu".

Frizerka kaže da većina ljudi ne pere kosu pravilno: 'Treba šamponirati samo tjeme, a ne vlasi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije