KORISNO JE ZNATI

Liječnici otkrili: Orgazam nije samo užitak, dobar je i za fizičko i mentalno zdravlje!

shutterstock
31.07.2024.
u 21:55

Iako je seksualna intimnost važna za održavanje povezanosti i sreće partnera, koristi seksualnog užitka tu ne završavaju

Tjelesna bliskost je jako važan dio svake veze. Istraživanja su pokazala kako se parovi koji ne vode ljubav redovito mogu osjećati manje povezanima, a povremeni problemi u komunikaciji mogu prerasti u ozbiljne sukobe. No, iako je seksualna intimnost važna za održavanje povezanosti i sreće partnera, koristi seksualnog užitka tu ne završavaju. Redoviti orgazmi donose brojne prednosti za mentalno i fizičko zdravlje, tvrde stručnjaci.

'Orgazam je vrhunac seksualnog uzbuđenja i uzrokuje intenzivne osjećaje zadovoljstva', ispričala je za Everyday Health doktorica Monique De Four Jones. Navela je i pet načina na koje orgazam doprinosi boljem zdravlju.

VEZANI ČLANCI:

Podiže raspoloženje: Tijekom orgazma, tijelo oslobađa dopamin, koji je poznat kao 'hormon sreće'. 'Dopamin djeluje na dijelove mozga koji stvaraju osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i motivacije', kaže dr. De Four Jones, dodajući kako doživljavanje orgazma potiče želju za novim odnosima s partnerom. Dopamin i drugi hormoni koji se oslobađaju prilikom seksa, podižući raspoloženje, poput serotonina, vazopresina i oksitocina, pomažu u smanjenju razine kortizola, glavnog hormona stresa u tijelu. Iako je važan za mnoge tjelesne funkcije, previše kortizola u tijelu tijekom dužeg razdoblja može imati negativne učinke koji se očituju u obliku povišenog krvnog tlaka, povišene razine šećera u krvi, poremećaja sna i sl.

Poboljšava san: Budući da orgazam može poboljšati raspoloženje i pomoći u smanjenju stresa, vjeruje se da pomaže da bolje i kvalitetnije spavate, kaže De Four Jones. U anketi koja je objavljena u svibnju 2023. u časopisu Sleep, 75 posto sudionika izjavilo je da su bolje spavali nakon seksa i orgazma. Tijekom jednog drugog istraživanja, 250 sudionika je tijekom 14 dana ispunjavalo dnevnik o vlastitim percepcijama toga kako seks i orgazam utječu na njihov san. Rezultati su pokazali da je seks s orgazmom bio povezan sa značajnim poboljšanjima u latenciji i kvaliteti sna.

GALERIJA: Izbjegavajte ih: Ove seks poze žene najviše mrze

1/7

 

Jača zdjelicu: Neka istraživanja sugeriraju da orgazmi mogu ojačati zdjelično dno, posebno kod žena koje su nedavno rodile. Snaga zdjeličnog dna važna je jer može spriječiti urinarnu i fekalnu inkontinenciju te poboljšati seksualnu funkciju. U časopisu Journal of Sexual Medicine u svibnju 2022. objavljeni su rezultati istraživanja koje je obuhvatilo žene koje su rodile prirodnim putem, bez komplikacija. Polovini njih je savjetovano da svakodnevno rade Kegelove vježbe za jačanje zdjeličnog dna, dok je druga polovina upućena da, uz vježbe, postižu orgazme samostimulacijom ili tijekom seksa s partnerom. Istraživanje je trajalo šest mjeseci i pokazalo je kako su seksualna funkcija i sposobnost opuštanja zdjeličnog dna bili znatno viši u grupi žena koja je redovito doživljavala orgazam.

VEZANI ČLANCI: 

Poboljšava rad srca: Brojne zdravstvene koristi seksualnog užitka, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje sna, mogu doprinijeti i pozitivnim učincima na srce, kaže dr. De Four Jones. Rezultati nekih istraživanja sugeriraju da orgazam i seksualna aktivnost imaju trajne koristi za pacijente s bolestima srca. U opservacijskoj studiji objavljenoj u ožujku 2022. u časopisu European Journal of Preventive Cardiology, istraživači su intervjuirali 495 preživjelih od srčanog udara u dobi od 65 i više godina. Otkrili su da je povratak na normalnu ili povećanu razinu seksualne aktivnosti tijekom prvih šest mjeseci bio povezan s 35 posto nižim rizikom od smrti tijekom sljedeća dva desetljeća.

Ublažava bol: Isti hormoni koji se oslobađaju tijekom orgazma i imaju važnu ulogu u poboljšanju raspoloženja i sna, istovremeno mogu smanjiti bol, kaže dr. De Four Jones. Istraživanje u kojem su sudjelovale 304 osobe s migrenom i 96 osoba s klaster glavoboljama, pokazalo je kako je kod 60 posto osoba s migrenom bol smanjena ako su imali odnos s partnerom za vrijeme napada migrene, a isto je zabilježeno i kod 37 posto osoba s klaster glavoboljama.

Njen ljubavnik se uskoro ženi: 'Želim reći njegovoj zaručnici za našu aferu koja još uvijek traje'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije