Provjerite

Liječnik upozorava: 'Ako imate neki od ovih pet simptoma, trebate otići liječniku'

shutterstock
29.08.2024.
u 07:00

Kada se osjećamo loše, vjerojatno pomislimo na običnu prehladu ili na virus koji kruži

Često zanemarujemo svoje zdravlje kad se suočavamo s brojnim hitnim obavezama. Međutim, jedan liječnik istaknuo je pet simptoma na koje bi svi trebali obratiti pozornost i odmah posjetiti liječnika ako ih osjete, piše Mirror.

Dr. Khan detaljno je Na TikToku opisao situacije koje uvijek zahtijevaju posjet liječniku. U videu, koji je pregledan više od 1,7 milijuna puta, rekao je: “Evo pet stvari zbog kojih svakako želim da me posjetite kao vaš liječnik opće prakse.”

 

@doctoramirkhann Here are 5 things I would definitely want to see you for as a GP #doctoramirkhan #doctoramirkhann #mamakhan #doctor #doctoramir ♬ original sound - Dr Amir Khan GP

Napomenuo je da trebate provjeriti ako redovito osjećate da vam hrana ili piće zaostaje u grlu. Rekao je: “To se zove disfagija. Ponekad može prouzročiti kašalj, gušenje ili povraćanje. Postoji nekoliko različitih uzroka, ali moramo isključiti rak jednjaka ili gornjih dijelova probavnog trakta.” Sljedeći simptom također je povezan s usnom šupljinom. Nastavio je: “Neobjašnjiv čir u ustima koji traje tri tjedna ili više. Rak usne šupljine može se dogoditi svakome, ali je češći kod onih koji puše ili pretjerano konzumiraju alkohol. Zato to svakako provjerite.”

VEZANI ČLANCI: 

Treći je simptom neobjašnjivo noćno znojenje. Dr. Khan je rekao: “Da, znam da ga menopauza može prouzročiti, i to je u redu, to treba posebno liječiti, ali ako ne možete objasniti to znojenje, dođite i razgovarajte s nama.” Objašnjavajući četvrti simptom, nastavio je: “Znate da nove, neobjašnjive kvržice treba provjeriti. Ako imate novu kvržicu na vratu, čak i ako se čini kao da je limfna žlijezda, ako je veća od 1 cm ili je tvrda, gumena, ostaje tamo tri tjedna ili više i ne možete je objasniti, molim vas, idite liječniku.”

VEZANI ČLANCI: 

Na kraju, dr. Khan rekao je gledateljima da neobjašnjivu bol u kostima uvijek treba provjeriti. Nastavio je: “Posebno ako imate više od 50 godina, naročito ako je u području leđa, zdjelice ili rebara. Ako se ne sjećate nikakve ozljede ili pokreta koji bi to mogao objasniti, idite liječniku.”

Simptomi raka pluća često su nespecifični, nemojte ovih 9 ignorirati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije