18 sati je i spremni ste pripremiti ukusnu večeru u tavi. Vrijeme je da izbacite limove za pečenje koje, čini se, koristite za sve! Kao i većina nas, vjerojatno držite mnogo posuđa za pečenje pećnici. Ali je li to pametna — ili sigurna — ideja?
Naime, ako unutrašnjost pećnice napunite loncima i limovima za pečenje, riskirate da oštetite unutrašnjost tih stvari, koji su obloženi materijalima potrebnim za ravnomjernu raspodjelu topline. Stoga, ako ste izbjegli rizik od nepovratnog oštećenja pećnice, trebali bi je odmah osloboditi od posuđa koje čuvate unutra, piše Taste of Home.
VEZANI ČLANCI:
Oštećenje unutrašnjosti pećnice također predstavlja rizik od valjanosti hrane koju ćete pripremati u njoj. Sitne čestice ovih materijala, otrovnih po vaše zdravlje, mogle bi završiti u hrani tijekom pečenja u pećnici te se mogu kontaminirati, čineći obrok nejestivim. Većina vatrostalnih posuda i lonaca ima unutarnji premaz koji, ako je oštećen, ugrožava sigurnost hrane koja se u njima sprema. Odlaganje nekoliko vatrostalnih posuda i lonaca jednog u druge, kako bi svi stali u pećnicu, može dovesti do ogrebotina posuđa i oštećenja ovog premaza.
Rizici od ove pogrešne prakse povećavaju se ako u pećnicu stavljate i posuđe poput noževa, vilica i hvataljki. Posljednji rizik odnosi se na mogućnost da zaboravite na prisutnost posuđa u pećnici i uključite je, možda prethodno i zagrijete, a da ne otklonite sve što je unutra.
Žena kaže da pećnicu čisti samo jednom godišnje: "To je dovoljno ako sami napravite ovakvo sredstvo..."