Stiže jesensko vrijeme, a s njime i ukusno jesensko voće, poput jabuka. Pita od jabuka odlična je jesenska poslastica, a lako se može napraviti kod kuće ako slijedite ovaj jednostavan recept.
Sastojci za tijesto:
315 grama oštrog brašna
1 žličica soli
1 i pol maslac - hladan i narezan na kockice
8 žica hladne vode
Napustio fakultetske klupe da bi se bavio jabukama, pa osim njih – pobrao i nagrade:
Sastojci za punjenje:
1 kg jabuka
150 g šećera
2 žlice brašna
½ žličice soli
1 žličica cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića
½ limuna
1 jaje, umućeno
1 žlica šećera
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte maslac i vilicom ga lagano umijesite u brašno. Postupno dodajte vodu i nastavite miješati dok se tijesto ne počne sjedinjavati, kako piše Tasty.
Izvadite tijesto na kuhinjsku površinu pa umijesite u kuglu te pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak.
U zdjelu dodajte narezane jabuke, šećer, brašno, sol, cimet, muškatni oraščić i sok od limuna. Miješajte dok se ne sjedine i sve jabuke ne budu premazane pa stavite u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 200 ° C.
Na pobrašnjenoj površini, prepolovite tijesto za pite i razvaljajte obje polovice dok ne budu okrugle i debele oko 3 mm.
Tijesto razvaljate u veličini posude za pitu, a zatim ga premjestite u nju, pazeći da dosegne sve rubove. Ulijte smjesu od jabuka pa je prekrijte drugom polovicom tijesta.
Pitu premažite umućenim jajetom i pospite šećerom pa izrežite četiri proreza na vrhu pite kako biste stvorili otvor.
Pecite 50-60 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđa. Prije rezanja ostavite da se potpuno ohladi.
Iskorišteno ulje nikada nemojte bacati u odvod: Pogledajte što s njime možete učiniti!