zdravstveni savjetnik

Cijeli dan sam za računalom. Peckaju me oči, što da radim?

racunala
Foto: Pixsell
10.02.2014.
u 09:35

Na pitanje odgovara Tonica Brkić, dr. med. specijalist oftalmologije, Poliklinika za oftalmologiju Monokl

P: Radno vrijeme od osam sati provodim radeći za računalom. Ponekad se javlja peckanje kao i crvenilo očiju te umor. Mogu li si nekako pomoći da to spriječim ili ublažim?

Matej (S. Brod)

O: S obzirom na simptome koje primjećujete te na radno mjesto, vjerojatno se radi o sindromu računalnog vida koji se opisuje kao tegobe očiju i vida koji se javljaju kod osoba koje provode dugo vremena ispred računalnog zaslona. Kod dugotrajnog rada za računalom preporučuje se napraviti oftalmološki pregled (preporuka je to američkog nacionalnog instituta za zaštitu na radu prema kojoj bi osobe koje na radnom mjestu rade za računalom trebale obaviti oftalmološki pregled prije početka rada za računalom, a nakon toga jednom godišnje).

Pokušajte češće treptati i nositi odgovarajuće naočalne leće s antirefleksnim slojem radi smanjenja odbljesaka i povećanja kontrasta, što smanjuje zamor očiju. Nosite za dob primjerene naočale (progresivne) za udaljenost ekrana. Položaj ekrana treba spustiti na oko 20 stupnjeva ispod razine pogleda.

To znači, kada se gleda ravno pogled bi trebao biti na gornjem rubu ekrana. Primjenjujte pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta napravite pauzu od 20 sekundi i pogledajte u daljinu 6 metara. Povremeno kružnim pokretima blago dlanom izmasirajte zatvorene oči i povremeno kapajte umjetne suze za simptome suhog oka. 


>>Znate li da naočale trebamo i kad dobro vidimo?

>>Rad na računalu pojačava želju za slatkišima

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
10:42 10.02.2014.

Iskljući računalo i idi među žive ljude

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije