Zahvaljujući svojim živim bakterijskim kulturama, koje djeluju kao konzervans, jogurt može trajati dugo kada je zatvoren, a sve dok ne pokazuje neki od znakova kvarenja, trebao bi biti siguran za jelo, čak i kada mu je istekao datum valjanosti. Također, ako ga ispravno pohranite u vašem hladnjaku, jogurt možete jesti tri do pet dana nakon otvaranja.
Postoje četiri jednostavna testa koja će vam reći je li se jogurt pokvario, kako piše Metro.
Provjerite ima li plijesni
Zvuči očito, ali plijesan je siguran znak da se jogurt pokvario. Ako na jogurtu uočite bilo kakvu promjenu izgleda, ili ako na površini ima zelenih ili crnih mrlja, vrijeme je da ga bacite u smeće.
Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete
Višak tekućine
Jogurti i drugi mliječni proizvodi obično imaju tekućinu na vrhu koja je zapravo sirutka odnosno ono što ostaje nakon što se mlijeko procijedi, no previše tekućine može biti znak kvarenja.
'Kiseli miris'
Jogurt bi trebao mirisati svježe pa čim počnete osjećati 'kiseli miris' koji podsjeća na miris kiselog vrhnja, vrijeme je da ide u kantu za smeće.
Bez okusa
Probajte skroz malo jogurta, a ako nema dobar okus ili ga je izgubio bacite ga.
Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!