Pogledajte popis

Na kojem dijelu tijela tetovaža najviše boli? Zapešća i podlaktice su za manje hrabre

Shutterstock
02.08.2024.
u 16:30

Kada je riječ o tetoviranju, bol je neizbježna. Razina boli koju osoba doživljava tijekom procesa tetoviranja znatno varira ovisno o dijelu tijela koji se tetovira, individualnoj toleranciji na bol i tehnici tatoo majstora

Nekoliko faktora može utjecati na razinu boli koju doživljavate tijekom tetoviranja. Razumijevanje ovih faktora može vam pomoći da predvidite razinu nelagode i planirate sukladno tome. Lokacija tetovaže jedan je od najznačajnijih faktora koji utječu na razinu boli. Područja s tanjom kožom, više živčanih završetaka ili bliže kostima obično su bolnija. Individualna tolerancija na bol uvelike varira, i ono što može biti neugodno za jednu osobu, za drugu može biti jedva primjetno. Vaš osobni prag boli značajno će utjecati na iskustvo tijekom tetoviranja. Veće tetovaže ili one s složenim dizajnom mogu zahtijevati više vremena i truda, što potencijalno povećava razinu boli. Detaljni rad koji uključuje sjenčenje ili bojanje također može pojačati nelagodu.

Vještina i tehnika tattoo majstora mogu utjecati na količinu boli. Iskusan tattoo majstor s ‘laganom’ rukom i glatkom, dosljednom tehnikom može uzrokovati manje nelagode od onog s ‘teškom’ rukom ili nedosljednom tehnikom. Vaše fizičko stanje također može utjecati na sposobnost toleriranja boli tijekom tetoviranja. Ostanite dobro hidrirani i siti prije termina kako biste smanjili nelagodu i omogućili si bolje iskustvo.

VEZANI ČLANCI: 

Različite vrste/stilovi tetovaža također mogu uzrokovati promjenu razine nelagode. Čvrste linije mogu boljeti više od točkastih ili 'stick-and-poke' stilova tetovaža. Imati talentiranog tattoo majstora koji može tetovirati u vašem željenom stilu, najbolji je način da se pripremite na bol, piše Tatt2Away. Imajte na umu da individualna tolerancija na bol može varirati, pa se ovi rangovi trebaju uzeti kao opći vodič.

Najbolnija područja

Rebra – na rebrima je koža tanka, tamo se nalazi malo mišića i mnogo živčanih završetaka, što ih čini jednim od najbolnijih područja za tetoviranje. Stopala i gležnjevi imaju mnogo kostiju, tetiva i živčanih završetaka blizu površine, što ih čini posebno bolnim područjima za tetovaže. Slično stopalima, ruke i prsti imaju mnogo kostiju, tetiva i živčanih završetaka, što rezultira povećanom boli tijekom tetoviranja. Zglobovi mogu biti posebno bolni! Srećom, vrijeme provedeno u tetoviranju ovog područja je minimalno, pa je bol koju osjećate kratkotrajna.

VEZANI ČLANCI: 

Kralježnica je osjetljivo područje zbog blizine leđne moždine i živčanih završetaka. Tetoviranje izravno preko kralježaka može biti posebno bolno. Koljena i laktovi - ova područja imaju tanku kožu i malo jastučića između kože i kostiju, što ih čini bolnijim lokacijama za tetovaže. Pazusi i prepone imaju visoku koncentraciju živčanih završetaka i limfnih čvorova, što dovodi do povećane boli tijekom tetoviranja. Koža na vratu i grlu je tanka i osjetljiva, s mnogo živčanih završetaka i krvnih žila blizu površine, pa su bolniji za tetoviranje.

GALERIJA: FOTO Maštovite tetovaže, šarene krpice i slavlje Španjolaca: Ovako je izgledao treći dan Ultre

1/30

Umjereno bolna područja

Iako su prsa općenito manje bolna od rebara, i dalje mogu biti osjetljivo područje zbog tanke kože i blizine prsne kosti i ključnih kostiju. Trbuh može biti umjereno bolno područje za tetovaže, osobito oko pupka i bočnih strana trbuha. Donji dio leđa relativno je osjetljivo područje zbog blizine kralježnice i živaca, ali može biti manje bolno od same kralježnice, osobito u područjima s više mišićnih 'jastučića'. Stražnjica ima značajnu količinu mišića i masnog tkiva, pa može malo smanjiti bol. Ipak, ovo može biti osjetljivo područje ovisno o dijelu stražnjice koji se tetovira. Listovi imaju dosta mišića i 'jastučića', što ih čini relativno manje bolnim područjem za tetovaže.

GALERIJA: FOTO Pogledajte veliku tetovažu saborske zastupnice Boške Ban Vlahek

1/4

Najmanje bolna područja

Gornji dio ruku, osobito vanjski dio, ima više mišića i 'jastučića' između kože i kostiju, što ga čini jednim od najmanje bolnih područja za tetovaže. Ramena imaju dobru količinu mišića i 'jastučića', tako da su i ona mjesto koje ne boli toliko. Zapešća i podlaktice - ova područja imaju umjerenu količinu živčanih završetaka i krvnih žila, tako da povremeno mogu biti bolna. Međutim, bol u ovim područjima može biti podnošljivija nego u područjima s tanjom kožom ili bliže kostima. Bedra su relativno manje bolna područja za tetovaže, pri čemu je unutarnji dio bedara osjetljiviji od vanjskog zbog većeg broja živčanih završetaka i tanje kože.

VEZANI ČLANCI: 

Prijedlozi za ublažavanje boli tijekom tetoviranja

Iako je određena količina boli neizbježna tijekom procesa tetoviranja, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste umanjili nelagodu i poboljšali svoje ukupno iskustvo. Odabir iskusnog tattoo majstora s nježnim dodirom i reputacijom za minimaliziranje boli može značajno utjecati na vašu razinu boli. Razgovarajte s tattoo majstorom o svojim brigama vezanim za bol prije sesije. Pravilna hidratacija i prehrana prije tetoviranja mogu poboljšati toleranciju na bol i učiniti iskustvo ugodnijim.

VEZANI ČLANCI: 

Dobro se odmorite. Osigurajte si dobar san prije termina za tetoviranje, jer umor može negativno utjecati na vašu sposobnost toleriranja boli. Anestetske kreme koje se mogu kupiti bez recepta mogu pomoći u smanjenju boli tijekom tetoviranja. Posavjetujte se s vašim tattoo majstorom prije korištenja bilo kakvih proizvoda, jer neki mogu loše reagirati s tintom za tetovaže ili utjecati na proces zacjeljivanja.

Duboko disanje, meditacija ili druge tehnike opuštanja mogu pomoći s boli. Pronađite metodu koja vam odgovara i prakticirajte je prije termina. Povedite prijatelja, pustite glazbu ili čitajte knjigu kako biste odvratili misli od boli.

U čast najvećem: Napravio 11 tetovaža s likom Dražena Petrovića

Ključne riječi

Komentara 1

OL
olujasviholuja
21:20 02.08.2024.

Iz prekrasnog čistog tijela, ljudi se šaraju za cijeli život, mene neće nitko uvjerit da je to lijepo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije