jeste li znali?

Viđamo ih na zastavama, medaljama i tetovažama: Znate li što simboliziraju olimpijski krugovi?

Svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
29.07.2024.
u 14:30

Simbol Olimpijskih igara sastoji se od pet međusobno povezanih krugova različitih boja na bijeloj pozadini.

Dok svijet uživa u nastupima raznih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu, simbolika iza pet poznatih krugova ponovno dolazi u prvi plan. Ovi krugovi, koji krase sve od zastava do medalja, podsjećaju nas na povijest i jedinstvo koje Olimpijske igre predstavljaju, piše povijest.hr

Simbol Olimpijskih igara sastoji se od pet međusobno povezanih krugova različitih boja (slijeva nadesno: plava, žuta, crna, zelena i crvena) na bijeloj pozadini. Krugovi su se prvi put pojavili nakon Igara u Stockholmu 1912., kada je Pierre de Coubertin, pokretač modernih OI, taj simbol nacrtao na vrhu pisma jednom kolegi. 

VEZANI ČLANCI: 

Prva službena upotreba simbola bila je prilikom proslave 20. godišnjice osnivanja Međunarodnog olimpijskog odbora 1914. godine. Iduće godine postao je službeni simbol Olimpijskih igara, ali se prvi put pojavio tek u Antwerpenu 1920. jer su Olimpijske igre 1916. odgođene zbog rata.

Coubertin je 1931. u pismu objasnio značenje krugova. Odabrao je pet obojenih krugova kao simbol pet naseljenih kontinenata svijeta, pri čemu je Ameriku računao kao jedan kontinent. Nije specificirao koja boja simbolizira koji kontinent. Također, naglasio je da svaka država koja sudjeluje na Olimpijskim igrama na svojoj zastavi ima najmanje jednu od boja koje se nalaze na službenoj olimpijskoj zastavi. 

VEZANI ČLANCI: 

Neki smatraju da, budući da je simbol nastao tek nakon petih Olimpijskih igara, pet krugova zapravo predstavlja pet uspješno održanih Igara. Krugovi su vjerojatno izabrani kao simbol kontinuiteta i cjelovitosti.

Pogledajte kako izgledaju napušteni objekti Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, scene su sablasne:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije