PROMO

Nadutost ne mora biti vaša svakodnevica. Postoji rješenje.

Flobian
09.09.2024.
u 12:57

Koliko god bili oprezni, svjesni smo očekivanih izazova koji mogu pratiti naše obroke i funkcioniranje generalno. Nadutost i prekomjerni plinovi nisu samo osjećaj nelagode, već i signali organizma koji nam govore o preopterećenosti našeg probavnog sustava.

Što je nadutost?

Nadutost je neugodan simptom poremećaja funkcije probavnog sustava, no može se javiti i kod potpuno zdravih ljudi. Procjenjuje se primjerice, da čak 15-30% američke populacije ima problema s nadutošću.

Svakodnevno se u crijeva unosi određena količina zraka, uglavnom putem hrane i pića. To je posebno izraženo kod osoba koje jedu brzo, halapljivo i unose veće količine hrane. Zrak također ulazi u probavni sustav procesom disanja, točnije, oko 1 mL zraka po dubokom udahu. Osim toga, plinovi u crijevima nastaju kao posljedica procesa probave hrane i djelovanja crijevnih bakterija. Sve to može dovesti do osjećaja nadutosti, koji je ponekad toliko izražen da se lako može primijetiti tijekom fizičkog pregleda pacijenata.

Nadutost kao posljedica

Poznavajući način nastajanja plinova u probavnom sustavu, jasno je da osjećaj nadutosti nastaje kao posljedica povećanog unosa ili pojačane produkcije plinova. Kod nekih osjetljivijih pojedinaca, već normalna količina plinova u crijevima stvara osjećaj nadutosti. U tom slučaju kažemo da postoji preosjetljivost probavnog sustava. To je vrlo čest slučaj kod sindroma iritabilnog crijeva. Veliki broj oboljenja i poremećaja probavnog sustava može se manifestirati nadutošću, izraženijim podrigivanjem i ispuštanjem plinova. Razlog tomu može biti sindrom iritabilnog crijeva, kronični zatvor, kao i razni probavni disbalansi, intolerancija na laktozu, celijakija, nedovoljno lučenje enzima gušterače, pretjerano razmnožavanje bakterija u crijevima, crijevne infekcije i drugo.

Zasigurno najčešći razlog za pojavnost nadutosti su nepravilna prehrana i stil života. No, obzirom da ovaj poremećaj može imati veliki broj različitih uzroka, često je nužno da se pacijenti jave na gastroenterološki pregled, kako bi se isključili neki ozbiljniji uzroci. To je posebno važno kod bolesnika koji imaju dugotrajno izraženu nadutost, povraćanje, bolove u trbuhu, pojavu krvi u stolici, anemiju, gubitak tjelesne težine te druge simptome i znakove koji upućuju na organski uzrok problema.

Dugotrajno rješenje za liječenje nadutosti

Liječenje nadutosti podrazumijeva primjenu higijensko-dijetetske intervencije te primjenu određenih lijekova i preparata. Od preparata koji su se pokazali učinkovitima u svakodnevnoj kliničkoj praksi izdvaja se Flobian®, čiju kvalitetu jamči Probiotic Excellence Center. Aktivni sastojak Flobiana® je Lactobacillus plantarum 299v, koji sprječava stvaranje plinova u crijevima i smanjuje osjećaj nadutosti kod čak 95% korisnika. U liječenju nadutosti preporučuje se koristiti najmanje 4 tjedna.

Proizvode možete pronaći u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, kao i na web-shopu www.abela.hr. Više informacija o probioticima možete potražiti na www.probiotic.hr .

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?