Jaja su najbolji izbor za doručak za djecu, tvrde znanstvenici.
Rezultati istraživanja provedenog na američkom Sveučilištu Pennsylvanija, pokazali su da djeca koja doručkuju jaja lakše prebrode vrijeme do ručka i imaju manje izraženu potrebu utažiti glad između obroka.
Ovakav doručak bogat proteinima osigurava djeci dugotrajniji osjećaj sitosti i time smanjuje vjerojatnost od pretjeranog unosa kalorija za ručak što u konačnici smanjuje rizik od pretilosti.
U provedenom istraživanju sudjelovalo je 48 školaraca u dobi od 10 godina kojima su za doručak servirani jaja, žitarice ili zobena kaša.
Tijekom prijepodnevnih sati djeca su se izjašnjavala koliko su i jesu li uopće gladna. Roditelji su vodili dnevnik njihove prehrane, a otkriveno je da djeca koja za doručak jedu jaja, za ručak konzumiraju oko 70 kalorija manje, objavljeno je u časopisu Eating Behaviours.
Jaja možete pripremiti na bezbroj načina, a mi vam predlažemo jaja na oko uz mali savjet slavnog chefa Jamieja Olivera. Ako dosad niste bili osobito vješti u ovom načinu pripreme jaja, odsad koristite tavu s poklopcem. Na malo ekstra djevičanskog maslinova ulja razbijte jaja, poklopite tavu i pustite da se jaja termički obrađuju minutu i pol do dvije. Ispod poklopca stvorit će se para koja nježno obrađuje gornju površinu zbog ćega ćete dobiti jaja na oko s finom hrskavom koricom i mekana iznutra – baš kako klinci vole!