Tradicionalno svibanjsko ocjenjivanje ružičastih vina projekta Vinske zvijezde održano je u ponedjeljak 6. svibnja u zagrebačkom bistrou Nomu Sushi & Wine. Od 30 pristiglih uzoraka, najbolje je ocijenjen Rosé Degarra zadarske vinarije Degarra, enologinje Dragane Šulentić, osvojivši 94,33 boda. Na drugom je mjestu Bastian Rosé 2023 (92,66), Rossella Poletti 2023 (92,33). Odlični su bili zlatni roséi vinarija Belje, Benvenuti, Braje, Delmati, Jagunić, Kopjar, Prgin, Tilia, Royal Hill Estate, Veralda: ukupno 14 vina osvojilo je zlatno priznanje. Srebrna priznanja osvojila su ružičasta vina vinarija Enosophia, Govorko, Babos, Medea, Martin Albus, Kapić, Luviji, Dvorac, Belaj, Geržinić, Erdutski vinogradi, Vineda i Zigante.
Ocjenjivačku komisiju činili su vinski znalci: enolozi i vinari - Olga Visintin i Dominik Braje, Igor Grubač (Wset3, CMS certifikat, vinski edukator i trgovac), Ana Marija Sertić, apsolventica na Agronomskom fakultetu smjer VV (kategorija – mladi), Alessia Cortesi(Wset2), promatračica, predstavnica tvrtke Premium začini te Marija Vukelić, organizatorica i predsjednica komisije.
Nakon zanimljivog ocjenjivanja, Sushi & Wine Nomu je članove komisije počastio sjajnim jelima japanske kuhinje (crispy maki roll, spicy salmon roll, crunchy Vegas roll, California roll; Takoyaki kuglice od sitno narezane hobotnice; kozice u tempuri) - koja su se odlično sljubila s ružičastim vinima. Dodatni hedonistički i luskuzni „dodir“ jelima pripremila je Alessia Cortesi, spojivši s nekim jelima originalne paprove različitih terroira brenda Premium začini. Sljubljivanje sushija, vina i paprova bilo je pravo iznenađenje i (još jedan) izazov za nepca članova komisije. Više informacija o ocjenjivanju i opise vina moći ćete pročitati uskoro u digitalnom vinskom časopisu Vinske zvijezde, u svibanjskom broju.