Ako tražite savršen recept za ukusne i mekane slance, na pravom ste mjestu! Ovaj tradicionalni pecivo, koje potječe iz srednje Europe, savršeno je uz svaki obrok ili kao užina. Bilo da ih poslužujete za doručak, ručak ili večeru, slanci su uvijek hit. Slijedeći ovaj jednostavan recept, moći ćete pripremiti savršeno tijesto i premaz, a vaši slanci će biti hrskavi izvana i mekani iznutra. Uživajte!
Sastojci:
- 600 g glatkog brašna
- 1 suhi kvasac
- 1 žlica soli
- 1 žlica šećera
- 2 jaja
- 250 ml mlakog mlijeka
- 55 ml ulja
VEZANI ČLANCI:
Premaz:
- 1 žlica soli
- 2 žlice glatkog brašna
- 1/3 žličice sode bikarbone (ili prašak za pecivo)
- 4 žlice vode
Priprema: 550g brašna, kvasac, sol, šećer, jaja, mlijeko i ulje izmiješajte u zdjeli i zamijesiti (rukama, robotom s kukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima). Mijesite dok se tijesto ne odvaja od rubova (ako se ne odvaja nakon 5 minuta, dodajte po malo dodatnih 50 g brašna - do 600 g tj. dok se ne počne odvajati). Na malo pobrašnjenoj podlozi formirajte kuglu i stavite da se diže u pobrašnjenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i krpom 1.5-2 h (ovisno o toplini sobe), dok se tijesto ne udvostruči.
VEZANI ČLANCI:
Premjestite tijesto na pobrašnjenu podlogu, izvažite ga, gramažu podijelite na 10 i napravite 10 jednakih kuglica. Kuglice kako radite tako ih stavljajte pod foliju da se ne suše, a ako imate vremena neka stoje pod folijom 20-ak minuta. Formirajte slance redom kojim ste radili kuglice - kuglicu rolajte između ruku da se izduži koliko ide, a zatim i na stolu izdužujte rolajući (neka krajevi ostanu malo deblji). Stavljajte ih uzdužno na pleh obložen papirom za pečenje - stane taman 10, da se blago dodiruju.
Premažite vodom, pokrijte krpom i neka se diže pola sata - sat (ovisno o toplini prostorije); trebaju se više-manje dodirivati kako nakon pečenja ne bi ostali razdvojeni već spojeni (ako se razdvoje osušit će se sa strana i biti tvrđi). Za to vrijeme napravite premaz tako da dobro izmiješate sve sastojke. Slance pecite oko 15 minuta na 200 stupnjeva. Izvadite, stavite premaz pa vratite još 2 minute u pećnicu (da se premaz samo stisne).
Stručnjakinja za bonton tvrdi da svi krivo jedemo kruh: Ključno je jedno pravilo s nožem!