SLATKO LJETO

RECEPT DANA Užitak na tanjuru: Donosimo šest recepata u kojima glavnu ulogu ima kraljica Mediterana – smokva!

'smokva1_nn_vrt_270813'
''
21.07.2024.
u 09:00

Postoje brojni načini za preradu smokve, a uz malo mašte, moguće ju je sačuvati čak i za hladne zimske dane

Stigla je sezona jedne od omiljenih voćnih slastica na Mediteranu i šire – smokve. Zbog klimatskih promjena i blagih zima, ova voćka posljednjih godina odlično rodi i u kontinentalnim krajevima pa se ovih dana u njoj uživa diljem Hrvatske, od Zagorja, preko Slavonije i Posavine pa sve do Istre i Dalmacije. Postoji više vrsta smokava, a pojedine su toliko zahvalne da rode od ranog ljeta pa sve do sredine jeseni. Ova namirnica odlična je za organizam jer sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Ispitivanja su potvrdila brojne blagodati redovnog konzumiranja smokve, od antioksidativnih, preko protuupalnih, do antikancerogenih svojstava.

Iako su najbolje dok se konzumiraju svježe, smokve se mogu preraditi na više načina, čak i konzervirati za zimu. Evo nekoliko prijedloga kako ih maksimalno iskoristiti.

VEZANI ČLANCI

Salata sa smokvama i sirom: Smokve se odlično slažu s kozjim sirom. Narežite ih na manje komadiće, natrgajte polumekani kozji sir, ubacite u zdjelu šaku nadrobljenih oraha i glavicu sitno nasjeckanog ljubičastog luka. Sve začinite s malo soli, meda, maslinovog ulja i acetom balsamicom te uživajte

Džem od smokve: Savršena poslastica koja će vam dašak ljeta donijeti i u hladnim zimskmi danima. Dobro operite kilogram smokava, narežite na manje komade u zdjelu koju možete staviti u pećnicu. Promiješajte sa šalicom šećera, poklopite i stavite peći na 180 stupnjeva. Povremeno promiješajte, pred kraj pečenja, kad su smokve već mekane, otklopite i pecite još kratko vrijeme, da dio tekućine ishlapi. Ako želite, smokve možete dodatno usitniti štapnim mikserom. Na samom kraju iscijedite u džem sok jednog limuna i ukuhajte želin.

GALERIJA: Ovo je hrana koju biste trebali jesti ako želite dugo živjeti, tvrde stručnjaci

'smokva1_nn_vrt_270813'
1/15

Sirup od listova smokve: Osim ploda, iskoristiti možete i list smokve. Uberite 30 većih listova, dobro ih operite i kuhajte. Nakon što voda provri, ostavite listove na vatri još 20 minuta. Nakon toga procijedite, ostavite da se ohladi. Vratite na vatru, dodajte kilogram šećera i malo vanilije te kuhajte dok se šećer ne otopi, a na kraju dodajte sok limuna. Spremajte u zagrijane čiste boce i čvrsto zatvorite. Sirup je potrebno razrijediti vodom.

Pita od smokve: Napravite prhko tijesto od 500 grama mekog brašna, pola šalice maslaca i pola šalice šećera u prahu. Razvaljajte i stavite u pleh za pečenje te ostavite da miruje pola sata. U međuvremenu izrežite smokve na manje komade, posipajte ih s pola šalice šećera i malo vanilije, stavite na vatru i miješajte dok se šećer ne otopi. U smjesu dodajte šalicu kiselog vrhnja, sve dobro promiješajte i stavite peći na 180 stupnjeva.

VEZANI ČLANCI: 

Sušene smokve: Savršena poslastica za zimu jest sušena smokva. Zrele smokve poredajte jednu do druge na ravnu površinu ili u mrežicu za sušenje te ostavite na suncu. Obavezno zaštitite od muha i insekata. Smokve okrećite kako bi se ravnomjerno osušile, a noću ih unosite u zatvoreno, kako po njima ne bi pala rosa. Postupak traje nekoliko dana, a kad su mekane, ali se nakon pritiska ne vraćaju u prvobitan oblik, spremne su za potapanje u morsku ili slanu vodu za dezinfekciju. Nakon što ih procijedite, ostavite ih još dan ili dva da se posuše na suncu.

Kompot od smokve: Narežite kilogram voća na sitnije komade i ubacite u lonac s kipućom vodom u koju ste stavili šalicu šećera. Kuhajte 10-ak minuta ugasite vatru i pustite da se malo ohladi. Prije stavljanja u zagrijane staklenke, iscijedite u kompot sok jednog limuna. Staklenke čvrsto zatvorite i desert za zimu je spreman!

Kolači na štapiću: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije