sjajni trikovi

Nedostaje vam jedan sastojak za kolač? Zamijenite ga s ovim namirnicama

Pixabay
17.12.2021.
u 16:30

Kiselo vrhnje, med, prašak za pecivo... Sve možete lako zamijeniti namirnicama koje imate kod kuće

Nema ništa gore od shvaćanja da ste ostali bez ključnog sastojka dok se spremate ispeći nešto ukusno. Bilo da ne možete otići u trgovinu ili ga jednostavno ne možete nigdje pronaći, možda ćete biti u iskušenju da odbacite cijeli recept i prijeđete na nešto drugo. No, ne morate to uvijek činiti!  

Potpuno je moguće da možete napraviti brzu i jednostavnu zamjenu za pečenje nečim što već imate u spremištu ili hladnjaku. Evo nekoliko najčešćih zamjena za pečenje koje možete napraviti, uključujući najbolje zamjene za prašak za pecivo, mlaćenicu i vrhnje, kako prenosi MSN.

Smeđi šećer
Brz način da sami napravite smeđi šećer je da pomiješate 1 šalicu bijelog šećera s 1 žlicom javorovog sirupa ili melase. Ako imate svjetlosmeđi šećer, ali trebate tamnosmeđi šećer, možete dodati 1 žlicu melase u šalicu svjetlosmeđeg šećera. 

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

Prašak za pecivo
Postoji nekoliko zamjena za prašak za pecivo. Pomiješajte 1/2 žličice limunovog soka i 1/4 žličice sode bikarbone. Možete pomiješati i  1/4 šalice melase i 1/4 žličice sode bikarbone ili 1/2 žličice octa i 1/4 žličice sode bikarbone.

Poluslatka čokolada za pečenje
Poluslatka čokolada za pečenje često se koristi u receptima za kolačiće. Ako vam nedostaje takva čokolada, pomiješajte 1 žlicu kakaa u prahu, 2 žličice šećera i 2 žličice otopljenog maslaca. To će stvoriti oko 30 grama poluslatke čokolade.

Med
Med je prilično lako zamijeniti prilikom pečenja jer je u osnovi samo zaslađivač. Pomiješajte 1 i 1/4 šalice granuliranog šećera s 1/4 šalice vode kako biste dobili 4 žlice meda. Također, umjesto meda možete koristiti jednake količine agave, smeđe rižinog sirupa, javorovog sirupa ili čak melase.

Kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje se često koristi pri pečenju, a prilično ga je jednostavno zamijeniti. Dodajte 1/4 šalice octa ili limunovog soka u običan jogurt te promiješajte. Ili, pomiješajte 1 šalicu vrhnja za šlag ili mlijeka s 1 žlicom limunovog soka, iako to može malo promijeniti konzistenciju recepta.

Soda bikarbona
Soda bikarbona je zapravo sastojak praška za pecivo, pa umjesto toga možete jednostavno koristiti prašak za pecivo – samo ćete ga potrošiti puno. Trebat ćete upotrijebiti tri puta veću količinu praška za pecivo od sode bikarbone. Tako, na primjer, 3 žličice praška za pecivo jednake su 1 žličici sode bikarbone.

Maslac
Postoji nekoliko načina da zamijenite maslac, bilo da je to zbog alergije na mliječne proizvode ili zato što ga nemate. Jednu šalicu maslaca možete zamijeniti s 1/2 šalice mlaćenice ili 1 šalicom margarina.

Trebamo li prati zube prije ili poslije kave? Stručnjaci imaju odgovor:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije