Nema ništa gore od shvaćanja da ste ostali bez ključnog sastojka dok se spremate ispeći nešto ukusno. Bilo da ne možete otići u trgovinu ili ga jednostavno ne možete nigdje pronaći, možda ćete biti u iskušenju da odbacite cijeli recept i prijeđete na nešto drugo. No, ne morate to uvijek činiti!
Potpuno je moguće da možete napraviti brzu i jednostavnu zamjenu za pečenje nečim što već imate u spremištu ili hladnjaku. Evo nekoliko najčešćih zamjena za pečenje koje možete napraviti, uključujući najbolje zamjene za prašak za pecivo, mlaćenicu i vrhnje, kako prenosi MSN.
Smeđi šećer
Brz način da sami napravite smeđi šećer je da pomiješate 1 šalicu bijelog šećera s 1 žlicom javorovog sirupa ili melase. Ako imate svjetlosmeđi šećer, ali trebate tamnosmeđi šećer, možete dodati 1 žlicu melase u šalicu svjetlosmeđeg šećera.
Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:
Prašak za pecivo
Postoji nekoliko zamjena za prašak za pecivo. Pomiješajte 1/2 žličice limunovog soka i 1/4 žličice sode bikarbone. Možete pomiješati i 1/4 šalice melase i 1/4 žličice sode bikarbone ili 1/2 žličice octa i 1/4 žličice sode bikarbone.
Poluslatka čokolada za pečenje
Poluslatka čokolada za pečenje često se koristi u receptima za kolačiće. Ako vam nedostaje takva čokolada, pomiješajte 1 žlicu kakaa u prahu, 2 žličice šećera i 2 žličice otopljenog maslaca. To će stvoriti oko 30 grama poluslatke čokolade.
Med
Med je prilično lako zamijeniti prilikom pečenja jer je u osnovi samo zaslađivač. Pomiješajte 1 i 1/4 šalice granuliranog šećera s 1/4 šalice vode kako biste dobili 4 žlice meda. Također, umjesto meda možete koristiti jednake količine agave, smeđe rižinog sirupa, javorovog sirupa ili čak melase.
Kiselo vrhnje
Kiselo vrhnje se često koristi pri pečenju, a prilično ga je jednostavno zamijeniti. Dodajte 1/4 šalice octa ili limunovog soka u običan jogurt te promiješajte. Ili, pomiješajte 1 šalicu vrhnja za šlag ili mlijeka s 1 žlicom limunovog soka, iako to može malo promijeniti konzistenciju recepta.
Soda bikarbona
Soda bikarbona je zapravo sastojak praška za pecivo, pa umjesto toga možete jednostavno koristiti prašak za pecivo – samo ćete ga potrošiti puno. Trebat ćete upotrijebiti tri puta veću količinu praška za pecivo od sode bikarbone. Tako, na primjer, 3 žličice praška za pecivo jednake su 1 žličici sode bikarbone.
Maslac
Postoji nekoliko načina da zamijenite maslac, bilo da je to zbog alergije na mliječne proizvode ili zato što ga nemate. Jednu šalicu maslaca možete zamijeniti s 1/2 šalice mlaćenice ili 1 šalicom margarina.
Trebamo li prati zube prije ili poslije kave? Stručnjaci imaju odgovor: