Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tvrdi stručnjak

Nemojte ga upotrebljavati: Ovaj uobičajeni proizvod za čišćenje može biti štetan!

Shutterstock
21.02.2023.
u 11:30

Iako su mnogi navikli njime čistiti, on zapravo i nije najbolja opcija, te sa sobom donosi brojne rizike

Dugo je vremena izbjeljivač bio uobičajeni proizvod za mnoge kućanske poslove, od dezinfekcije površina i uklanjanja mrlja do posvjetljivanja odjeće i čišćenja dječjih igračaka. No, ovaj alat za čišćenje sa sobom nosi mnoge rizike. Naime, izbjeljivač šteti kvaliteti zraka u zatvorenom prostoru, a vjerojatno nije ni tako učinkovit u čišćenju kao što mislite. Suprotno uvriježenom mišljenju, izbjeljivač ne sprječava pravilno rast mikroba u kući. Umjesto toga, može dopustiti da kontaminacija nastavi postojati, što dovodi do neželjene izloženosti, piše Mind Body Green.

Stručnjak za sanaciju plijesni otkrio je četiri razloga zašto biste se trebali odlučiti za alternativu izbjeljivaču.

Muči vas pitanje kako se riješiti plijesni u domu? Evo odgovora!

1/11

Ubijanje plijesni nije dovoljno

Jedan od razloga zašto izbjeljivač nije učinkovit je taj što jednostavno ubijanje organizma nije dovoljno za rješavanje kontaminacije.

- Uporaba kemikalija ili biocida koji ubijaju organizme poput plijesni ne preporučuje se kao rutinska praksa tijekom čišćenja plijesni. U većini slučajeva nije moguće niti poželjno sterilizirati područje; ostat će pozadinska razina spora plijesni... Mrtva plijesan još uvijek može uzrokovati alergijske reakcije kod nekih ljudi, stoga nije dovoljno jednostavno uništiti plijesan; ona se također mora ukloniti - napominju iz Agencije za zaštitu okoliša.

Dok izbjeljivač može ubiti koloniziranu plijesan (a to čak nije ni jamstvo), neće eliminirati sve prisutne čestice. Mrtve čestice plijesni moraju nestati kako se izloženost ne bi nastavila.

Izbjeljivač za sobom ostavlja spore i mikotoksine

U nastojanju da se razmnožavaju, kolonije plijesni će stvoriti i otpustiti mikroskopske čestice koje se nazivaju spore u okolni okoliš. Ako te spore padnu na površinu s vlagom i organskim materijalom, prijeći će u živu koloniju. Neke vrste plijesni stvaraju i mikroskopske toksine koji se nazivaju mikotoksini. Te su čestice otrovne za ljudsko tijelo i mogu izazvati dugačak popis štetnih zdravstvenih reakcija, zbog čega su strogo regulirane u prehrambenim proizvodima.

- Ovi nusprodukti plijesni su posebno otporni, a prema mom iskustvu, izbjeljivač ih ne uklanja. Kako bi se pravilno sanirala plijesan u domu, moraju se ukloniti sve čestice, uključujući mrtvu plijesan, fragmente, mikotoksine i spore - rekao je stručnjak.

Izbjeljivač je neučinkovit na poluporoznim i poroznim površinama

Poluporozne i porozne površine imaju male džepove koji omogućuju česticama da se ubuše duboko u površinu. Za učinkovito rješavanje bilo kakve prisutne kontaminacije potrebno je riješiti te čestice. Izbjeljivač ne može učinkovito riješiti ovu situaciju.Plijesan je izvrstan primjer zašto izbjeljivač ne uspijeva izvršiti svoj zadatak. Ova gljiva pušta korijenje, slično korovu. Poput korova, da biste ga uklonili s površine, morate ga iščupati, s korijenjem i svim. U protivnom će samo ponovno narasti.

- Dok će izbjeljivač uništiti površinsku razinu plijesni, neće prodrijeti u porozne i poluporozne površine dovoljno daleko da se uhvati u koštac s korijenjem. Zapravo, izbjeljivač zapravo može pomoći da plijesan nastavi rasti budući da se sastoji od preko 90% vode i malo klora. Kad bacite izbjeljivač na površinu, klor brzo izgori, ostavljajući za sobom samo vodu. Korijenje plijesni koje je ostalo može koristiti ovaj izvor vlage za rast, omogućujući koloniji da se odmah vrati - kaže stručnjak.

Jake kemikalije loše su za naš zrak i okoliš

Natrijev hipoklorit glavna je komponenta koja izbjeljivaču daje snagu čišćenja. Mnogi proizvodi koji sadrže izbjeljivač imaju spojeve koji sadrže klor, kao što su hipoklorna kiselina (HOCl) i plinoviti klor (Cl2). Pokazalo se da pare negativno utječu na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, iritiraju oči, kožu i dišni sustav, te uzrokuju simptome kao što su kašalj, glavobolja i suzenje očiju. Osim toga, kada se izbjeljivač pomiješa s nekim drugim proizvodima za čišćenje kućanstva, može stvoriti plin klor, koji je otrovan ako se udiše.

Okoliš je također važan. Kada se klor ispusti u vanjski okoliš, može stvoriti dioksine, poznate kancerogene tvari koje štete i vodenom i životinjskom svijetu. Glavni krivci za ovaj oblik kontaminacije su sama proizvodnja izbjeljivača i velika uporaba proizvoda.

Što koristiti umjesto izbjeljivača?

- Kada traže proizvod za čišćenje kojim bi se riješili i spriječili plijesan, vlasnici kuća trebaju nešto što će eliminirati spore plijesni, ubiti plijesan i ukloniti je iz korijena. Svu kontaminaciju treba ukloniti kako ne bi došlo do izlaganja štetnim česticama. Tu na red dolaze prirodni proizvodi za čišćenje. Umjesto štetnih komponenti, botanički proizvodi koriste sastojke poput eteričnih ulja za učinkovito čišćenje i uklanjanje otrovnih čestica koje mogu izazvati štetne zdravstvene reakcije. Ovi netoksični sastojci također ne smanjuju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru štetnim kemikalijama i smanjuju rizik od reakcija povezanih s izloženošću - objasnio je stručnjak za sanaciju plijesni.

Kožne cipele su vam pune ogrebotina? Evo kako ih jednostavno očistiti koristeći samo jedan proizvod!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije