Bez obzira kako pripremate jutarnju šalicu kave, rijetki bez nje započinju dan. Za svaku je važna kvalitetna kava, a postoje načini čuvanja kave kako bi ona sačuvala sve svoje nutritivne vrijednosti. Portal Mind&Body: Green razgovarao je s Margaret Nyamumbo, uzgajivačicom kave i osnivačicom te izvršnom direktoricom tvrtke Kahawa 1893.
Postoje tri stvari koje svakako želite izbjeći kada je riječ o čuvanju zrna kave.
- Zrak, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kave, pa kavu treba skloniti od svega navedenog - objašnjava Nyamumbo. Kavu je najbolje spremiti u nepropusnu, neprozirnu posudu - odatle je možete staviti na pult ili u ormar, ali nikada u zamrzivač.
- Kondenzacija u zamrzivaču stvara vlagu zbog koje kava postaje ustajala, a ako kava nije pakirana u vakuumu, ona može pokupiti mirise druge hrane - kaže Nyamumbo.
Tražite maksimalnu svježinu svoje kave? Najbolje je koristiti cijela zrna kave koje ćete samljeti odmah prije kuhanja.
- Mljevena kava brzo gubi okus, kada dođe do vas, već je zapravo stara. Cijelo zrno duže zadržava okus i dulje vrijeme možete uživati u svježoj kavi - tvrdi ona. No postoji još nekoliko dobrih razloga za korištenje cijelog zrna. Prvo, vjerojatnije je da će se raditi o visokokvalitetnom proizvodu. Drugo, mljevenje kave kod kuće znači možete razviti vlastitu metodu kuhanja, što rezultirati boljom i svježijom šalicom kave.
Pitanje roka trajanja kave malo je komplicirano jer ovisi o tome želite li njen vrhunski okus ili samo kada je još uvijek "sigurno" piti. Kada je riječ o cjelovitom zrnu.
- Kako bi dobili najbolju kavu, prvi mjesec nakon mljevenja je najoptimalnije vrijeme za korištenje - kaže Nyamumbo. Drugi faktor u igri je podrijetlo kave jer što duže čekate nakon datuma mljevenja, veća je promjena u okusu. Rok trajanja kave u zrnu uzima se godina dana. Sve duže od toga i kava će izgubiti svoje karakteristike.
Korisnik TikToka otkrio kako napraviti popularan Big Mac umak:
rijec najoptimalnije ne postoji