DOSADNI NAMETNICI

Noćna mora svakog roditelja: S početkom škole vraćaju se uši, evo kako ih se riješiti!

Shutterstock
26.09.2024.
u 08:00

Iako nisu opasne, uši se brzo šire, posebno među djecom u školama i dječjim vrtićima

Na početku svake nove školske godine u mnogim se razredima i školama pojavljuju uši. Mali paraziti koji se pričvršćuju za vlasište i uzrokuju svrbež i nelagodu, noćna su mora za mnogu djecu, ali i roditelje. Iako nisu opasne, uši se brzo šire, posebno među djecom u školama i dječjim vrtićima. Srećom, postoje učinkoviti načini kako ih se riješiti.

Upotreba specijaliziranih šampona: Na tržištu postoje brojni medicinski šamponi i losioni koji su posebno formulirani za uklanjanje uši i njihovih jajašca odnosno gnjida. Ovi proizvodi sadrže aktivne sastojke, poput permetrina, koji paraliziraju i ubijaju uši. Preporučuje se pažljivo pratiti upute na pakiranju i tretman ponoviti nakon 7 do 10 dana kako bi se uši u potpunosti uništile.

Češljanje gustim češljem: Nakon tretmana šamponom, važno je koristiti gusti češalj kako biste uklonili mrtve uši i gnjide iz kose. Češalj možete nabaviti u ljekarnama, a postupak je najbolje ponavljati svaki dan tijekom tjedan dana. Prilikom češljanja, kosu je preporučljivo podijeliti u manje dijelove kako bi se osiguralo temeljito čišćenje.

GALERIJA: Liječnici otkrili: Ovo je 10 najnezdravijih namirnica koje možete unijeti u svoj organizam

1/11

Prirodni tretmani: Prirodni tretmani, poput mješavine maslinovog ulja i eteričnih ulja čajevca i lavande, također mogu pomoći u suzbijanju uši. Ova ulja djeluju kao repelenti te mogu ugušiti uši. Nanesite smjesu na vlasište, ostavite da djeluje nekoliko sati ili preko noći, a zatim isperite i temeljito iščešljajte kosu.

Topli zrak: Upotreba sušila za kosu s toplim zrakom može pomoći u ubijanju uši. Visoka temperatura može onesposobiti uši i olakšati njihovo uklanjanje češljem. No, ovu metodu treba kombinirati s drugim tretmanima jer sama po sebi nije dovoljna za potpuno uklanjanje parazita.

VEZANI ČLANCI:

Octena otopina: Ocat je još jedan prirodni saveznik u borbi protiv uši. Octena kiselina pomaže u otapanju ljepljivih tvari kojima su gnjide pričvršćene za vlasi kose, zbog čega ćete ih lakše ukloniti iz kose. Pomiješajte jednake dijelove octa i vode, nanesite na kosu, ostavite da djeluje 30 minuta, zatim isperite i iščešljajte kosu gustim češljem.

Pranje i čišćenje odjeće: Osim tretiranja vlasišta, važno je temeljito oprati svu posteljinu, ručnike, kape i odjeću koju je osoba nosila tijekom tretmana. Predmeti koji se ne mogu prati na visokim temperaturama mogu se staviti u plastične vreće i ostaviti zatvoreni dva tjedna kako bi se uši ugušile.

Prevencija i higijena: Kako bi se spriječila ponovna pojava uši, važno je redovito prati posteljinu, kape, češljeve i četke. U kolektivima, poput škola, poželjno je izbjegavati dijeljenje osobnih predmeta.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije