Šećer i masti smatraju se najnezdravijom hranom kada je zdravlje posrijedi, no znanstvenici upozoravaju da ima nešto nezdravije od tih dviju namirnica – sojino ulje, piše Daily Mail.
Riječ je o jednom od najčešće korištenih biljnih ulja, a polovicu biljnih ulja koja se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje. Iako tu vrstu ulja ne morate imati u tekućem stanju na polici u kuhinji, ono je vrlo često sastojak gotove, prerađene hrane u konzervama i sličnim pakiranjima.
Dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, no rezultati studije objavljeni u stručnome časopisu PLOS One ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuhanja mogao ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.
U sklopu istraživanja raznih vrsta prehrambenih navika, znanstvenici sveučilišta u Kaliforniji proveli su testiranje na laboratorijskim miševima. Dali su im hranu s 40 posto masti, što je količina slična onoj koju konzumira većina Amerikanaca.
Jedna grupa dobivala je zasićene masti većinom iz kokosova ulja, a druga je hranjena namirnicama baziranim na nezasićenim mastima iz sojina ulja, kojemu je dodano kokosovo ulje. Druga grupa sadržavala je istu količinu nezasićenih masti kakvu konzumira prosječan Amerikanac.
U sklopu dodatnih dvaju dijetalnih planova znanstvenici su miševima dali dvije verzije hrane bogate mastima s dodatkom fruktoze, šećera sadržanog u voću i u medu.
Hrana svih četiriju dijeta sadržala je isti broj kalorija, što znači da su znanstvenici mogli procijeniti stvaran učinak raznih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.
Očekivali su da će miševi koji su jeli masti s fruktozom dobiti najviše na težini te da će razviti najjaču otpornost na inzulin, no rezultati su ih iznenadili.
Najviše su na kilaži dobili miševi iz grupe koja je jela hranu sa sojinim uljem, 9 posto više od miševa koji su jeli masnu hranu s fruktozom, a čak 25 posto više od onih koji su jeli masti iz kokosova ulja.
Kod miševa koji su konzumirali sojino ulje zamijećena su masnija jetra i veća rezistencija na inzulin. Voditelj studije Poonamjot Deol priznao je da su njega i kolege rezultati iznenadili, "osobito s obzirom na svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji pretilosti".
Australska nutricionistkinja Lyndi Cohen za časopis Femail rekla je da polovicu biljnih ulja koja se proizvode u svijetu čini upravo sojino ulje koje se zbog niske cijene upotrebljava u prerađenoj i pakiranoj hrani.
Kad na proizvodu piše oznaka ''biljna ulja'', to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta. Cohen dodaje da se geni ljudskih jetara ponašaju slično kao geni miševa, što znači da se studija može primijeniti i na nas.
VIDEO Liječnica savjetuje kako spriječiti nastanak raka
Svaki dan neka nova otkrića od nutricionista, znanstvenika. Zaista vam više ne možemo ništa vjerovati. Čas je maslac zdrav kao i mast, pa onda za godinu dana ne valja. Tako je i sa ostalom hranom. Ništa nije štetno ako see uzima u malim količinama, a sve što je pretjerano vodi u gojaznost i bolest. Zato slušajte svoje tijelo a ne nutricioniste.