Nakon ovog članka vjerojatno se više nećete ni približit uredskoj kuhinji. Zašto? Kažu da su prljavije od zahoda.
Polovina radnih površina u kuhinjama koje se nalaze u sklopu neke tvrtke kontaminirane su visokim razinama bakterija coliform koje se nalaze u izmetu, najčešće E. coli, stoji u studiji britanskih istraživača, piše Daily news.
Osim radnih ploha, vioka koncentracija ovih bakterija koje mogu dovesti do gastrointestinalnih bolesti, krije se i u sudoperima. Čak u četvrtini sudopera dozvoljena razina bakterija je premašena četiri puta.
Izvori mnoštva bacila su i mikrovalne pećnice i hladnjaci, posebno ručke i tipke, mjesta koja se najčešće dodiruju.
Niti čaj iz uredske kuhinje neće imati više isti okus. U studiji stoji kako je više od 40 posto držača za lončiće u kojima se kuha voda za čaj kontaminirano visokim razinama bakterija koje se nalaze na zahodskim vratima.
Sveukupno, uzorci koje su skupili iz tvrtke Initial Washroom Hygiene, pokazuju da je 75 posto radnih površina u kuhinjama u sklopu poslovnih prostora stanište većeg broja bakterija nego prosječan ženski zahod.
Dobre higijenske navike i redovito pranje ruku sapunom i korištenje papirnatih ubrusa riješili bi mnoge probleme, smatraju stručnjaci.
Istraživanje je provedeno na osam britanskih kuhinja iz kojih je uzeto 280 uzoraka s 70 kuhinjskih uređaja.
>>Znate li koliko bakterija živi u nama i koliko nam štete?