Forme of Cury

Otkrivena kuharica po kojoj su se hranili engleski kraljevi

kuharica
03.12.2009.
u 14:26

Spise s receptima otkrili su stručnjaci za knjižnice "John Rylands" na sveučilištu u Manchesteru. Svih su 150 recepata zapisanih u srednjovjekovnoj Engleskoj davne 1390. i preveli.

Vjerojatno su rijetki oni kojima bi danas potekle sline na spomen pudinga od piletine ili kaše od pliskavice, no ova su jela posluživana kraljevima prije 600 godina. Zbirka recepata koje su zapisali glavni kuhari na dvoru Richarda II. smatra se najstarijom kuharicom na svijetu.

Spise s receptima otkrili su stručnjaci knjižnice "John Rylands" na sveučilištu u Manchesteru. Svih su 150 recepata zapisanih u srednjovjekovnoj Engleskoj davne 1390. i preveli. Naravno, nisu sva jela egzotična poput spomenutih, među ostalima tu su i pšenica kuhana u mlijeku s mirodijama, piletinom, šećerom i šafranom te lagani kolačići od kuhanog voća u tijestu.

Vjeruje se kako neobična kuharica nazvana 'Forme of Cury' sadrži jela kako za kraljevske obitelji tako i za poslugu. Stručnjaci oduševljeni fascinantim jelima koja su otkrili, poput delicija od labuda i pauna, poželjeli su ih i sami isprobati.

No, kako u receptima nema mjera ni detaljnih uputa, realizacija ove ideje pokazala se teško izvedivom.

- Većina je recepeta nepotpuna. Nema točnih količina, vremena kuhanja, pa čak ni svih sastojaka, tako da se više radilo po sistemu pokušaja i pogrešaka kako bismo receptima dali jestiv okus - objasnio je knjižničar John Hodgson i dodao kako je pronalazak nekih od sastojaka bio pravi izazov.

Dio jela koja su uspjeli pripremiti dodan je i na jelovnik sveučilišne kantine kako bi ih posjetitelji mogli isprobati. Među ostalima i ovi recepti:

Kolač Ymber Day

Sastojci:sir, luk, peršin, svježa kadulja, maslac, jaja, šećer, cimet, đumbir, grožđice, kora za pite

Nasjeckati luk i kuhati desetak minuta prije cijeđenja. Nasjeckati kadulju, peršin i sir te sve pomiješati, staviti u kore i ispeći.

Paprenjak

Sastojci: med, krušne mrvice, đumbir, šećer, cijeli češnjak, sandalovina

Med neka lagano vrije dvije, tri minute nakon čega lopaticom u njega treba umiješati krušne mrvice. Maknuti ga s vatre te dodati đumbir, papar i sandalovinu. Kada se smjesa dovoljno ohladi izmijesiti kako bi se sastojci temeljito izmiješali. Ostaviti s češnjakom kako bi se upio prije nego što će se zarolati u male kuglice i nakon toga u šećer. Prije konzumacije ukloniti češnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije