Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je medvjedi jedu nakon zimskog sna. Medo zna što je dobro – divlji luk snažan je prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima. Uživajte u njegovim blagotvornim svojstvima uz ovo fino jelo kojeg ćete se teško zasititi.
Špageti s pestom od medvjeđeg luka
Sastojci:
300 g špageta
1/2 žličice soli
Za pesto:
100 g listova medvjeđeg luka
50 g badema
50 g naribanog grana padano sira
sol
papar
maslinovo ulje
za ukrašavanje: jestivo cvijeće
Priprema:
Listove medvjeđeg luka dobro operite i stavite u posudu od blendera, dodajte bademe, naribani sir, posolite, popaprite i sve dobro sameljite uz lagano dodavanje maslinova ulja (količina ulja ovisi o tome koliko gust pesto želite dobiti). U kipućoj slanoj vodi skuhajte špagete, ocijedite, ali dio vode u kojoj se tjestenina kuhala ostavite sa strane. U posudu s ocijeđenom tjesteninom dodajte 3-4 žlice pesta i brzo promiješajte te po potrebi dodajte malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, kako bi jelo bilo kremastije. Poslužite ukrašeno jestivim cjetovima.