sezonski recepti

Otvaramo sezonu: Špageti s pestom od medvjeđeg luka danas nemaju konkurenciju na meniju

Sandra Šimunović/Pixsell
24.03.2022.
u 06:42

Sezona medvjeđeg luka kratko traje i šteta bi je bilo propustiti. Naravno, u berbu treba ići samo ako ste sigurni da ga možete prepoznati – u svakom drugom slučaju, prepustite to onima koji znaju, a vi uživajte u odličnim jelima s ovom aromatičnom biljkom.

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je medvjedi jedu nakon zimskog sna. Medo zna što je dobro – divlji luk snažan je prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima. Uživajte u njegovim blagotvornim svojstvima uz ovo fino jelo kojeg ćete se teško zasititi.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Špageti s pestom od medvjeđeg luka

Sastojci:

300 g špageta

1/2 žličice soli

Za pesto:

100 g listova medvjeđeg luka

50 g badema

50 g naribanog grana padano sira

sol

papar

maslinovo ulje

za ukrašavanje: jestivo cvijeće

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Listove medvjeđeg luka dobro operite i stavite u posudu od blendera, dodajte bademe, naribani sir, posolite, popaprite i sve dobro sameljite uz lagano dodavanje maslinova ulja (količina ulja ovisi o tome koliko gust pesto želite dobiti). U kipućoj slanoj vodi skuhajte špagete, ocijedite, ali dio vode u kojoj se tjestenina kuhala ostavite sa strane. U posudu s ocijeđenom tjesteninom dodajte 3-4 žlice pesta i brzo promiješajte te po potrebi dodajte malo vode u kojoj se tjestenina kuhala, kako bi jelo bilo kremastije. Poslužite ukrašeno jestivim cjetovima.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije