Svaki se tjedan nađe barem jedan recept koji je postao viralan na TikTok-u, no rijetki od njih ostaju popularni i nekoliko mjeseci nakon objave - jedan od takvih zasigurno je ovaj recept za ukusni hrskavi pečeni krumpir koji je prikupio više milijuna pregleda i na tisuće pozitivnih komentara.
Recept je jednostavan, a rezultat su savršeno hrskavi krumpiri svaki put, tvrdi autor i mnoštvo pratitelja. Za ovaj jednostavni i nevjerojatno ukusni recept slijedite ovih par uputa:
Koristite voštane (a ne brašnaste) krumpire
Voštani krumpir sadrži više vode pa se češće koristi za salate i u pečenjima, a dobra je opcija i crveni krumpir,
Krumpir prvo ubacite u hladnu vodu
Ako komade sirovog krumpira ubacite u već kipuću vodu za nekoliko će trenutaka biti kuhani izvana, ali još sirovi iznutra. Krumpir će se ravnomjerno skuhati ako ga prvo ubacite u hladnu vodu, a tek onda lonac stavite na vruće kolo.
@scheckeats if you see this & don’t follow my insta, you’ll be cursed with soggy potatoes #roastpotatoes #roastedpotatoes #potatoes #vegan #sidedish #potato
♬ original sound - LLusion
Dodajte veću količinu soli
U vodu treba ubaciti puno više soli nego mislite da je potrebno, kako bi krumpir dobio okus.
- Nećete pojesti svu tu sol, ali voda treba biti jako slana da krumpir upije samo manji dio i dobije okus - kaže Scheck.
Kad je krumpir gotov, 'izudarajte' ga s drvenom kuhačom
Kuhajte komade krumpira dok ne omekšaju, ocijedite vodu i dobro ih osušite, a zatim ih 'grubo' promiješajte i malo istucite s kuhačom jer se tako, kaže Scheck, stvara zrak zbog kojeg je krumpir kasnije hrskav.
Prvo zagrijte pleh za pečenje i ulje, a onda dodajte krumpir
Ovo nije uvjet, ali je jedan od omiljenih online trikova kod pečenja jer će na ugrijanom plehu krumpir prije dobiti lijepu smećkastu boju. Umjesto biljnog možete koristiti i ulje avokada ili pak mast.
Flower power - njega kože osnažena cvijećem
Dodajte začine i začinsko bilje
Volim dodati mnogo začina, kaže autor recepta koji krumpiru doda svježi ružmarin, papriku, usitnjeni češnjak, crni papar, origano, timijan i malo morske soli.
Kad je krumpir skoro gotov, ostavite ga u ugašenoj pećnici još deset minuta
Krumpir pecite na 230 ° C dok izvana ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kad vam se čini da je skoro gotov, ugasite pećnicu i pustite ga da još deset minuta 'odsjedi' u pećnici, kako bi postao što hrskaviji, prenosi Real Simple.
Znate li koliko često morate čistiti mobitel?
Ja ga jedem sirovog - sa korom , neopranog , direktno iz zemlje. Zemlja mi je čak i bolja od krumpira