Mirišu na ljeto, more, uživanje... Recept je više nego jednostavan, a osmilila ga je gastroblogerica Nasja Duplančić kojoj su ovi jako fini girisini savršeno ispali već iz prvog pokušaja.
Grisini s ružmarinom
Sastojci:
150 g pirovog integralnog brašna
150 g pirovog bijelog brašna, ako nemate pirovo, zamijenite ga običnim, pšeničnim
na vrh noža sode bikarbone
1 žličica soli
1/2 žličice meda
1 jaje
malo više od 1 dl jogurta, ali manje od 1,5 dl
85 g maslaca
2 grančice ružmarina, samo listići
malo chilija, po želji
Priprema:
Listiće ružmarina nožem nasjeckajte sasvim sitno. Brašno, sol, sodu bikarbonu, ružmarin i chili promiješajte u zdjeli. Dodajte na listiće narezan maslac i prstima dobro mrvite da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje, med i dobro promiješajte da se jaje poveže s brašnom. Sada dodajte jogurt i zamijesite tijesto. Sve prebacite na radnu površinu i kratko mijesite dok ne dobijete glatku kuglu tijesta. Trgajte komadiće veličine oraha pa svaki dlanovima rolajte u duguljaste oblike dugačke oko 20-30 cm. Stavljajte ih na lim koji ste u vrlo tankom sloju premazali ulje ili obložili masnim papirom. Neka se peku 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. Pažljivo ih vadite i pustite da se ohlade.