može vam pomoći

Ovih pet namirnica trebali bi češće konzumirati. Evo koliko su zdrave!

gljive
Foto: Robert Anić/PIXSELL
15.12.2013.
u 09:15

Neke ljekovite namirnice su nam često nedostupne, no ovih pet zasigurno nisu te ih je potrebno što češće uvrštavati na svoje dnevne menije.

Koliko nam "loša" hrana može štetiti toliko nam ona zdravija može jako puno pomoći u očuvanju zdravlja cijelog organizma. Neke ljekovite namirnice su nam često nedostupne, no ovih pet zasigurno nisu te ih je potrebno što češće uvrštavati na svoje dnevne menije. 

1. Žitarice

Samo dva obroka žitarica mogu sniziti razinu "lošeg" kolesterola (LDL) za više od 5 posto u samo šest tjedana. Tajna je u beta-glukanu, tvari koja se nalazi u žitaricama, a koja pomaže u apsorbciji LDL-a a koje tijelo zatim izlučuje. Još jedna prednost je u tome što nas dugo drže sitima zbog dosta vlakana koje sadrže. 

2. Gljive

Gljive su odlični izbor u borbi protiv masti i jačanja imuniteta. Mogu pomoći u povećanju prizvodnje bijeilh krvnih stanica, a istraživanja su pokazala i da pomažu u suzbijanju stanica raka u organizmu. Možete ih popržiti s lukom i češnjakom, dodati u jaja, puniti, napraviti juhu, napuniti raviole, zapeći s povrćem ili napraviti umak za tjesteninu....

3. Šparoge

Šparoge opskrbljuju organizam inulinom koji pomaže u probavi i osigurava jači imunitet. Posebice su zdrave divlje šparoge koje rastu na obroncima šuma u rano proljeće. I ovo povrće možete pripremiti na mnoštvo načina, ali posebice je zdravo pripremiti ih na salatu i sirove bez termičke obrade. 

4. Banane

Jedna banana srednje veličine sadrži 30% preporučenog dnevnog unosa vitamina B6, a koji pomaže mozgu proizvoditi serotonin. Veća razina serotonina u organizmu ključ je za sprječavanje lošeg utjecaja stresa i sprječava anksioznost. Bogata je i kalijem pa ovu voćku ne biste trebali izbjegavati. 

5. Luk

U nekim kultura luk drže za iscjeliteljsku namirnicu. Pomaže kod dijabetesa, poboljšanja tjelesne forme, ali i kardiovaskularnog sustava. Također se pokazalo da suzbijaju stanice raka. Stoga je potrebno luk jesti sirovi, najbolje na salatu. A ako vas sprječava neugodni miris koji nakon njega ostaje, popijte čaj od metvice i limuna nakon jela. 

>>Ovih 10 namirnica nikako ne smijete jesti prije odlaska u krevet

Komentara 1

Avatar DŠ.....
DŠ.....
17:09 15.12.2013.

Odličan je tekst napisala Linda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije