preporučili stručnjaci

'Pasje vrućine' opasne su za kućne ljubimce: Evo kako da vaše pse održite zdravima

Shuttershock
17.08.2024.
u 08:00

Svi osjećamo utjecaj vrućine, no životinjama može biti teže regulirati ekstremne temperature jer psi znojne žlijezde ne koriste na isti način kao ljudi

Ljeto je u puno jeku, a s njim dolaze i nesnosne vrućine i stoga je važno zaštititi svoje kućne ljubimce. I dok svi osjećamo utjecaj vrućine, životinjama može biti još teže regulirati ekstremne temperature. Psi imaju znojne žlijezde, ali ih ne koriste na isti način kao ljudi, piše CBS News.

"Oni zapravo samo moraju udahnuti svu toplinu koju dobiju i može im biti vrlo teško regulirati tjelesnu temperaturu", rekao je doktor Joe Snock, veterinar u bolnici za životinje Mount Laurel u američkoj saveznoj državi New Jersey. "S psima će biti velika briga ako ih ostavite vani, pogotovo po ovoj vrućini", objasnio je.

VEZANI ČLANCI: 

Evo nekoliko stručnih savjeta svoje četveronožne prijatelje održati sretnima i zdravima po vrućini:

Hidratacija je bitna: "Voda je najvažnija stvar koju možete ponijeti sa sobom kada vježbate svog ljubimca vani na vrućini", rekla je doktorica Christie Long, glavna medicinska službenica u veterinarskoj klinici Modern Animal u Kaliforniji. Psi i mačke dnevno obično piju između 20 i 100 mililitara vode po kilogramu tjelesne težine te mogu pokazivati ​​slične znakove kada su dehidrirani, uključujući ljepljive desni, kožu koja se sporo vraća u normalan položaj kada se stisne ili "stegne", te oči koje izgledaju udubljeno ili su udubljene u duplji.

GALERIJA Veterinarka upozorava: 'Ovih osam vrsta pasa ima najgore zdravstvene probleme'

1/10

Ograničite izloženost vrućinama: Ako ste s ljubimcem u šetnji, odaberite sjenovitija mjesta da biste ga zaštitili od izravnog sunca. "Natkriveno područje ili hrpa drveća je dobro mjesto za skloniti se izravne topline", rekao je veterinar Snock. Kućni ljubimci svoje šape mogu opeći na vrućem betonu i asfaltu, a opekline mogu biti blage i površinske ili ozbiljne i duboke, ovisno o temperaturi i duljini izloženosti. 

"Najbolji način da testirate temperaturu je da sami opipate površinu svojom rukom. Ako vam se čini prevruće da držite ruku na tlu, onda je prevruće da bi vaš ljubimac hodao po njoj", objasnila je Long. Ako su vanjske temperature previsoke, isprobajte unutarnje aktivnosti kao što je sakrivanje poslastica u hranilicama ili igranje sa mekanim igračkama. Četkanje ili drugi oblici njege mogu vas još više povezati sa vašim ljubimce, preporučila je Long. 

Pas bez ušiju topli dom našao na Ranch 4 me

Potrebno je obratiti pažnju na znakove upozorenja: Znakovi toplinskog udara kod kućnih ljubimaca su: letargija, kolaps, jarko crvene desni, smanjeno mentalno stanje/reagiranje, pretjerano dahtanje te slinjenje. "Vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi potražiti veterinarsku pomoć što je prije moguće ako njihov ljubimac pokaže bilo kakve simptome toplinskog udara", rekla je Long. "Nakon što svog ljubimca sklonite s topline u hladniji prostor, hladnom vodom namočite ušne školjke i šape da biste započeli proces hlađenja. Do veterinara ih prevezite u vozilu s izravnim klima uređajem", zaključila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije