Isprobajte

Pet namirnica za lijepu i čistu kožu lica: 'Dodajte šaku oraha u sve'

Njega lica
screenshot/facebook
30.08.2024.
u 08:00

Hrana koju jedemo može imati velik utjecaj na kvalitetu naše kože, a malim promjenama u prehrani možemo povećati svoje šanse za čistu i zdravu kožu.

Mogu li određene namirnice pomoći kod problema s kožom? Da! Baš kao što određena hrana može pogoršati stanje naše kože, druga hrana može pomoći u ublažavanju kožnih problema, kaže stručnjakinja Carolina Schneider za RealSimple.com. “Hrana bogata cinkom, poput sjemenki bundeve, leće, graha i indijskih oraščića, također podržava zdravlje kože regulirajući proizvodnju ulja i smanjujući upalu“, objašnjava. Hrana bogata cinkom može biti posebno korisna za liječenje hormonske neravnoteže, koja često negativno utječe na kožu, dodaje. “Cink igra ulogu u kontroli proizvodnje ulja jer smanjuje količinu muških hormona koji mogu doprinijeti nastanku akni i masne kože.“

Promjene u boji kože i ožiljci također se mogu smanjiti uz pomoć hrane koju jedemo, osobito hrane bogate antioksidansima, proteinima i vitaminom C. “Hrana poput borovnica, malina, kelja, špinata, brokule i mrkve smanjuje oksidativni stres, koji je povezan s poremećajima pigmentacije kože poput melazme”, objašnjava Schneider. U nastavku pogledajte pet najboljih namirnica koje vam mogu pomoći da postignete čistu kožu.

VEZANI ČLANCI: 

Masnija riba: Riba poput lososa i srdela, bogata je protuupalnim sastojcima. Omega-3 masne kiseline igraju ulogu u održavanju lipidne barijere kože, što može biti ključno za hidrataciju i zaštitu od oštećenja iz okoliša. Bilo da je ubacite u salatu ili sporo pečete uz brokulu, masna riba odlična je namirnica za čistu kožu.

Rajčice: Rajčice nisu samo ukusne, njihovo konzumiranje može poboljšati teksturu kože, tvrdi dermatologinja dr. Macrene Alexiades. “Likopen, koji se nalazi u rajčicama, dokazano poboljšava teksturu i kvalitetu kože”, objašnjava. Dok su naša tijela podložna oksidativnom stresu, poznatom i kao neravnoteža antioksidansa, likopen može smanjiti fizičke nuspojave i poboljšati opće zdravlje kože.

VEZANI ČLANCI: 

Orah: Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama i cinkom, oboje ključnim za zdravlje kože. Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u održavanju barijere vlage kože, dok je cink važan za zacjeljivanje kože. Oni su također lako prenosivi i savršeni za grickanje u pokretu. Dodajte šaku oraha u svoj doručak, ručak ili večeru i primijetite kako vam tekstura kože postaje glađa s vremenom.

Paprika: U tijelu postoji obilje kolagena, a u kombinaciji s hranom bogatom vitaminom C, možemo potaknuti njegovu proizvodnju. U jednoj šalici nasjeckane paprike ima više vitamina C nego što je potrebno za naše dnevne potrebe, a prednosti tu ne staju. Karotenoidi u paprici, poput beta-karotena, također pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca, održavajući kožu zdravom.

VEZANI ČLANCI: 

Sjemenke suncokreta: Nutritivna hrana ne samo da nam pomaže postići čistu kožu ona također može zaštititi našu kožu od oštećenja iz okoliša. Sjemenke suncokreta pune su vitamina E, snažnog antioksidansa koji može pomoći u zaštiti kože od oštećenja iz okoliša i podržava zacjeljivanje i regeneraciju kože.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije