stvara ga i naše tijelo

Poznati otkrili 'izvor mladosti': Lijek protiv starenja mogao bi produljiti životni vijek

Shuttershock
25.08.2024.
u 06:00

Mnoge zvijezde kažu da im proizvod pomaže da se osjećaju energičnije, mlađe i zdravije

Slavni sportaši, glumci i modeli tvrde da su pronašli izvor mladosti. Radi se o molekuli NAD koja se prirodno proizvodi u tijelu, a prodaje se u obliku pilule, tekućine i intravenski. Hailey Bieber, Kourtney Kardashian i Joe Rogan samo su neki od zvijezda koje kažu da im proizvod pomaže da se osjećaju energičnije, mlađe i zdravije, piše Daily Mail.

Sada su možda i u pravu jer je istraživanje na miševima pokazalo da povećanje razine NAD-a u tijelu može produljiti životni vijek za osam posto. Nikotinamid adenin dinukleotid, ili skraćeno NAD, molekula je koju naše tijelo proizvodi i pomaže u stvaranju i zaštiti DNK, stvaranju energije i izgradnji novih stanica, a radi se o ključnoj potpori većini svega što naše tijelo radi.

VEZANI ČLANCI:

"Idem po NAD do kraja života i nikad neću ostarjeti", rekla je manekenka Hailey Bieber u šali dok je s prijateljicom Kendall Jenner dobivala intravenski oblik proizvoda. "Imam više energije, osjećam se jako živahno. Osjećam se sjajno", rekao je Joe Rogan, bivši UFC borac i megapopularni podcaster, u epizodi svog podcasta iz 2020. godine. "Ovo ima toliko prednosti i sviđa mi se", podijelila je Kourtney Kardashian Barker na Instagramu prošle godine, a NAD je pritom nazvala "genetskim ključem dugovječnosti".

Kad smo mladi, naše je tijelo učinkovito u proizvodnji NAD-a čija se proizvodnja starenjem smanjuje što bi mogao biti jedan od razloga zašto se osjećamo sve gore kako starimo. Znanstvenici pak upozoravaju da tek trebaju osmisliti NAD proizvod koji naše tijelo može koristiti na isti način na koji ga prirodno proizvodi, no unatoč skepticizmu, NAD suplementi su podržani od strane A-lista.

GALERIJA: Vitamin C ubrzava sagorijevanje masnoća? Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za gubitak kilograma

1/8

Naravno, tretmani novim "izvorom mladosti" imaju i svoju cijenu koja varira ovisno o tome kako odlučite uzeti proizvod i od koje tvrtke. Na primjer, NAD+ Platinum tvrtke Quicksilver Scientific, omiljeni brend Kourtney Kardashian, nudi 100 mililitara svog tekućeg proizvoda za 84 dolara. Druge marke, poput Maripolia, nude pakiranje od 120 mekih gelova za 39 dolara., dok Wellness LabsRx nudi pakiranje od 90 mekanih gelova za 24 dolara. Ako se ipak odlučite na intravenski oblik lijeka, tada ćete za tretmane trebati izdvojiti između 500 i 2000 dolara.

"Molekule NAD-a temelj su pretvorbe svega što jedemo u sve što radimo i sve što jesmo", rekao je profesor Charles Brenner, biokemičar u istraživačkoj bolnici City of Hope u Kaliforniji koji proučava usporavanje starenja. Iz toga su razloga znanstvenici počeli istraživati ​​može li dodavanje više NAD-a našem tijelu usporiti starenje,a već rana istraživanja bila su obećavajuća. Povećanje količine NAD-a u tijelu moglo bi spriječiti starenje i s njim povezane probleme, dokazao je 2015. godine istraživač starenja sa Sveučilišta California San Francisco, Eric Verdin.

Liječnica otkrila glavne razloge zašto gotovo 80 posto novogodišnjih dijeta ne uspije

No, njegovo istraživanje pokazalo je i da se još uvijek ne zna kako će dodatak NAD-a djelovati u tijelu. Iako je NAD sam po sebi koristan, uzimanje u obliku tableta ili intravenozno ne djeluje uvijek jer je molekula toliko velika da kada je se uzima u takvim oblicima, tada joj može biti teško ući u stanice. Umjesto toga, prolazi bez utjecaja na bilo kakve promjene te izlazi u mokraći. Stoga su suplementi NAD-a, infuzije i napici kakvi trenutno jesu, prilično beskorisni, tvrdi Sabine Donnai, liječnica koja istražuje lijek za kliniku za dugovječnost u Londonu.

Umjesto dodataka NAD-u, znanstvenici sugeriraju da biste trebali uzimati dodatke prehrani koje vaše tijelo može koristiti kao sirovine za stvaranje NAD-a iznutra poput niacina, nikotinamid ribozida, nikotinske kiseline i još mnogo toga. Drugi sugeriraju da je najbolji način za dobivanje više NAD-a održavanje zdrave prehrane i rutine vježbanja. Namirnice poput brokule, mesa, ribe, orašastih plodova i obogaćenih žitarica i kruha posebno su pogodne za stvaranje NAD-a, rekla je doktorica  Donnai. "Osobno nikad nikome ne bih savjetovala da bilo što uzme dok ne izmjerite treba li vam to", zaključila je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije