Znanstvenici u Londonu poručuju da možemo smanjiti rizik od srčanog udara za trećinu.
Trebamo jesti tunu ili losos dvaput tjedno, zaključili su. Ove ribe bogate su omega 3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na zdravlje srca i snizuju krvni tlak. Drugo istraživanje, provedeno na sveučilištu Washington, dalo je slične rezultate.
Foto: Getty Images
Kod starijih ljudi koji su bili uključeni u istraživanje, znanstvenici su otkrili čak 50 posto manji rizik od srčanih oboljenja u osoba koje su tunu ili losos konzumirale dvaput ili triput tjedno nego kod osoba koje su imale na svom meniju ove namirnice jednom mjesečno.
Način pripreme ribe ima veliku ulogu, pa znanstvenici poručuju da je potrebno izbjegavati pržiti ribu te ju je potrebno peći u pećnici ili na roštilju da bi zadržala većinu hranjivih sastojaka i omega 3 masnih kiselina.
Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem
Pretjerujete s tom ribom, riba jest zdrava, ali je riba danas strašno zagađena, živom, teškim metalima i mikro plastikom. Pretjerana konzumacija niti jednog proizvida nije zdrava, danas je puno veći problem kvaliteta hrane, a posebice biljnih proizvoda obogaćenih životinjskim hormonima.