Bruno Šimleša:

Psovke su ponekad opravdane u izražavanju bijesa!

Bruno Simlesa
Petar Glebov/Pixsell
16.04.2013.
u 22:52

Šimleša je održao treće u nizu predavanja "Škola života" na temu "Kako naša psiha utječe na zdravlje".

Bruno Šimleša održao je u prepunoj dvorani Cineplexxa u Kaptol centru svoje treće u nizu predavanja iz ciklusa "Škola života" na temu "Kako naša psiha utječe na zdravlje". Iako, kaže, cijeni zdravu prehranu i vrijednost fizičkih vježbi, Šimleša smatra da je za ljudsko zdravlje podjednako važno brinuti i što unosimo u vlastita srca i umove. - Nemam ništa protiv zdrave prehrane i vježbe, ali osjećaj zahvalnosti osnažuje naše tijelo više nego vježba i zdrava prehrana. Isto tako, osjećaj krivnje će nas uništiti više od brze hrane. Kada osjećamo prazninu, ne reagiramo, ne pokušavamo odgonetnuti zašto se tako osjećamo, a to je ozbiljan problem. Ako se stanje duše zanemaruje, može se manifestirati s vremenom i na fizičko zdravlje, počinjemo okretati vlastite stanice protiv sebe, kazao je Šimleša.

Posebnu pozornost skrenuo je na razlikovanje kompromisa i kompromitiranje. Dok su kompromisi, smatra Šimleša, potrebni i česti, kompromitiranje je toksično i trebamo ga izbjegavati. - Primjerice, ukoliko od vašeg partnera tražite da se trudi oko vašeg odnosa, a on to nikako ne radi, onda se vi kompromitirate, u odnosu ste koji ne zadovoljava vaše minimalne uvjete za sreću. Da biste bili sretni, morate dobivati nazad ono što pružate. Naći ćete vašeg princa tek kada postanete princeza. Život je stalan proces učenja, u poslu i u ljubavnom odnosu, dodaje. Ipak, ukoliko shvatite da ste u kompromitirajućem odnosu, koji vas ne čini sretnima, ne morate bježati. Šimleša savjetuje da razmislite kako je do vašeg problema došlo i što možete napraviti da ga ispravite.

Kao najveći neprijatelj ljudskom zdravlju, ipak je neizražavanje emocija. - Nijedan način za izražavanje emocija nije pogrešan. Sami birate kako ćete ih izraziti. Psovanje je dobro, psujte ako ste bijesni, psovke su precizno izražavanje emocija. Plačite - nema ništa loše u tome. Neizražena tuga zna se nakupljati i mučiti nas godinama. Svaka emocionalna veza dovodi do povrijeđenosti, ljudi smo i nemoguće je svakog zadovoljiti, istaknuo je Šimleša. Savjetovao je i posjet psihologu svakome tko ima previše nakupljenih emocija, jer je to jedini način da ih se razumno kanalizira. Dotaknuo se i ovisnosti, koje uništavaju psihofizičko stanje čovjeka. - Nužno je sebi naći dovoljno jak motiv za prestanak, primjerice pušenja. Također, treba si naći dobru zamjenu i shvatiti da smo sami sebi važni i dragi, zaključio je Šimleša. U sklopu "Škole života" Bruno Šimleša održat će još dva predavanja, u svibnju i lipnju.

>>Bruno Šimleša: Koje su najveće zablude u svijetu duhovnosti?

>>Želite li samo preživljavati ili doista živjeti?

>>Zahvalnost na malim stvarima dokaz da ste odustali od stvaranja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije