ostaju svježi danima

Radite božićne keksiće? Imamo 2 recepta bez kojih nećete moći!

Petra Terner
14.12.2022.
u 13:17

S kakaom i narančom ili oni s đumbirom? Pripremite sve potrebne sastojke za hrskave slastice i uživajte s klincima od pripreme do degustacije. Evo kako to radi poznata gastroblogerica Petra Terner.

Miris svježe pečenih keksića nezaobilazan je dio blagdana. Opojne arome đumbira, naranče i kakaa velike vraćaju u djetinjstvo i vesele malene, a veselje je još i veće ako su kolačići pritom zdravi te ih roditelji i djeca mogu napraviti zajedno. Upravo je s tom idejom Petra Terner, kreatorica bloga To live a life, pripremila dva sjajna recepta za ukusne blagdanske zalogajčiće koji se jednostavno tope u ustima i što je najvažnije zdravi su jer Petra itekako mora paziti što jede. Naime, u 25. godini suočila s dijagnozom Chronove bolesti, kroničnom upalnom bolešću probavnog sustava od koje samo u Europi boluje oko 1,4 milijuna ljudi. Ova velika kreativka u kuhinji i ljubiteljica putovanja na blogu objavljuje recepte, savjete i reportaže želeći pokazati kako se, unatoč dijagnozi, s Crohnovom bolešću može kvalitetno živjeti. Kuhanje joj je velika ljubav i strast, a već joj sad u tome pomaže i dvoipolgodišnja kći Ula. U božićnim keksićima po Petrinom receptu jednostavno ćete uživati.

Foto: Petra Terner

Keksići s kakaom i narančom

Sastojci:

130 g glatkog brašna

15 g bio kakaa

korica pola naranče

115 g pročišćenog maslaca

50 g smeđeg šećera

1 jaje

1 vanilin šećer

prstohvat soli

1/2 praška za pecivo

Priprema:

Spiralnim mikserom pomiješajte maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte jaje i naribanu koricu naranče i ponovno pomiješajte. U posebnoj posudi prosijajte brašno i dodajte suhe sastojke. Suhe sastojke dodajte pripremljenoj smjesi od maslaca i jaja te sve zajedno pomiješajte. Ako mislite da vam je smjesa premekana, posipajte malo brašna i zagladite smjesu rukama. Pospremite je u hladnjak na sat i pol. Prije oblikovanja izvadite je iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi tijesto malo otpustilo. Razvaljajte i modlicama oblikujte oblike po želji. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta.

Foto: Petra Terner

Keksići s đumbirom

Sastojci:

110 g pročišćenog maslaca

80 g smeđeg šećera

1 – 2 žličice đumbira u prahu

½ žličice cimeta

½ žličice sode bikarbone

120 ml meda

1 jaje

310 g glatkog brašna

1 žličica bio kakaa

Priprema:

Miksajte maslac mikserom dok ne postane pjenast. Maslacu dodajte šećer, đumbir, soda bikarbonu i cimet te nastavite miješati dok se sastojci ne povežu. Zatim umiješajte med i jaje te dodajte brašno i kakao. Nastavite miješati spiralnim nastavkom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesa će biti jako mekana te ju razdijelite na dva dijela, omotajte prozirnom folijom te stavite u hladnjak na dva, tri sata da se odmori. Na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto te modlicama formirajte oblike koje želite. Ako vam se tijesto lijepi, pospite malo brašna po podlozi, valjku i modlicama. Pecite keksiće na papiru za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, sedam do osam minuta. Pečene keksiće ohladite i pospremite u kutiju za kekse gdje mogu stajati čak i nekoliko tjedana.

Foto: Petra Terner

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije