Veliko društvo zahtijeva bogatu i raskošnu blagdansku trpezu, a najbolje ideje za to ima Tatjana Miletić na svom blogu MyTastyPot. Volite li ugađati dragim ljudima oko sebe, potrudite se oko ovog famoznog jela, a imamo i varijantu za gledanje polufinala u utorak – samo ubacite u briche pecivo i dobit ćete najbolje navijačke sendviče na svijetu!
Trgana svinjetina
Sastojci:
svinjska plećka oko 2 kg
2 žlice soli
3 žlice dimljene paprike
3 žlice smeđeg šećera
1 žlica cimeta
1 žlica kumina
1 žlica pimenta
Marinada:
2 glavice crvenog luka
4-5 režnja češnjaka
120 ml jabučnog octa
120 ml soka od jabuke
2-3 kapi worchestera može i soja umak
2 žlice pirea od rajčice
2 žlice smeđeg šećera
1 žlica ljutog chili umaka
2 žlice maslinova ulja
2 žlice meda
žličica čili pahuljica ili tucane paprike
1 žlica pimenta
2 žlice dimljene paprike
500 ml vode
Priprema:
Svinjsku plećku dobro natrljajte sa svim navedenim začinima i ostavite u hladnjaku preko noći da odstoji. Marinadu napravite tako što ćete izblendati crveni luk i češnjak, zatim dodati sve ostale navedene sastojke i na kraju sve to zalijte vodom. Meso prelijte s pripremljenom marinadom, prekrijete folijom i pecite u pećnici 8 sati na 150 stupnjeva. Ono šta je zgodno kod pripreme ovog jela jest što ga možete ostaviti tijekom noći da se peče i ujutro imate sve spremo. Pomoću dvije vilice natrgajte meso, jer poslije toliko sati pečenja postaje mekano kao putar. Na kraju tako natrgano meso zapecite na grillu nekih petneastak minuta. Preporuka je da u meso pred kraj ubacite krumpir koji će biti savršenog okusa jer će upiti sokove iz marinade. Svinjetinu možete služiti i uz pire krumpir ili rižu, a ukoliko vam preostane mesa možete od njega napraviti izvrsne sendviče.