savjet stručnjaka

Radite li ovu pogrešku pri zalijevanju biljaka tijekom vrućina? Stručnjak savjetuje da odmah prestanete

shutterstock
13.07.2024.
u 07:00

Ova šteta je slična opeklinama na našoj koži kada provodimo previše vremena na suncu bez zaštite.

Ljeto je stiglo, a s njim i potreba da svom vrtu posvetite dodatnu pažnju. Ako se prvi put ove sezone bavite vrtlarstvom, važno je da provjerite radite li sve ispravno, jer opstanak vaših biljaka ovisi o tome. Iskusni vrtlar je na društvenim mrežama podijelio korisne savjete kako bi upozorio na čestu pogrešku prilikom zalijevanja biljaka tijekom vrućih dana, piše Mirror. 

Poznat pod imenom @garden2table.australia, ovaj stručnjak je svojim pratiteljima pokazao pravilnu tehniku u videu koji je postao viralan i prikupio više od 24.000 lajkova. Upozorio je da se izbjegava prskanje vode direktno na lišće biljaka, jer to može dovesti do ‘opeklina lišća od sunca’. 

 

@garden2table.australia I learnt this watering tip the hard way ☀️💦🌱 #urbangarden #water #sun #urbangardening #fyp #foryou ♬ Dance with Me - Ika

Sunčane opekline na biljkama nastaju kada su previše izložene suncu. Kapljice vode mogu djelovati kao mala povećala, fokusirajući sunčeve zrake na list i uzrokujući intenzivnu svjetlost i toplinu koja može oštetiti ili uništiti stanice lista, što rezultira smeđom ili žutom bojom.

Ova šteta je slična opeklinama na našoj koži kada provodimo previše vremena na suncu bez zaštite, osobito ako zalijevamo biljke tijekom najtoplijeg dijela dana. 

VEZANI ČLANCI: 

Kako bi se smanjio rizik, savjetuje se zalijevanje zemlje oko biljaka. ‘Zalijevajte tlo, a ne lišće, kako biste izbjegli sunčane opekline’, preporučuje vrtlar.

Znanstvenici NASA-e: "Ovaj cvijet pomaže u borbi protiv plijesni, a iz zraka 'upija' prašinu i zračenje" 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije