Ljeto je idealno vrijeme za lagane i osvježavajuće deserte, a ‘Truffaldino’ torta bez pečenja savršen je izbor za tople dane. Ova nježna, kremasta torta topi se u ustima poput sladoleda, a korice su toliko ukusne i posebne teksture da će vas osvojiti na prvi zalogaj. Priprema je jednostavna, a rezultat očaravajući! Recept je podijelila food blogerica @mariannine.carolije. Uživajte!
Sastojci:
Kore:
- 2 jaja
- 270 g mlijeka
- 60 g ulja
- 140 g brašna
- 30 g kakaa
- 80 g šećera
- 1/2 čajne žličice soli
- 7 g sode bikarbone
- 12 g octa (9%)
VEZANI ČLANCI:
Krema:
- 200 g bijele čokolade
- 400 g krem sira (npr. ABC)
- 430 g slatkog vrhnja
- 100 g kiselog vrhnja (20%)
- 30 g šećera u prahu
- 20 g vanilin šećera
Krema od maline:
- 400 g malina
- 30 g vode
- 60 g šećera
- 20 g gustina
Čokoladni preljev:
- 100 g tamne čokolade
- 70 g slatkog vrhnja
- 30 g maslaca
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Maline kratko prokuhajte, zatim propasirajte da odvojite koštice (dobit ćete oko 270 g čistog pirea). Dodajte vodu, šećer i gustin te kuhajte uz stalno miješanje dok smjesa ne uzavri i zgusne se. Ohladite. Za pripremu kora, u zdjelu stavite sve suhe sastojke, dodajte mlijeko, ulje, jaja i sve dobro umutite. Na kraju dodajte ocat, promiješajte i pecite kore na tavi promjera 20 cm. Od ove smjese trebate dobiti 7 kora. Tavu svaki put lagano podmažite, pecite kore na srednjoj vatri oko 2 minute sa jedne strane, a zatim prevrnite i pecite još 15-20 sekundi sa druge strane. Ohlađene kore po potrebi obrežite na promjer 19 cm. Ostatke kora usitnite u blenderu i sačuvajte za dekoraciju.
Otopite bijelu čokoladu i malo je ohladite. U zdjelu stavite sve ostale sastojke za kremu i umutite mikserom. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i još jednom sve dobro izmiješajte. Odvojite 2 žlice kreme za premazivanje torte. Tortu slažite u rastezljivom kalupu obloženom acetatnom folijom. Kremu od malina podijelite na 3 dijela, a drugu kremu na 6 dijelova. Svaku koru premažite kremom, a na svaku drugu dodajte sloj maline. Gornju koru ne premazujte kremom.
Za preljev od čokolade u lončiću otopite sve sastojke na laganoj vatri, dok se potpuno ne sjedine. Prohladite i prelijte preko gornje kore. Tortu ostavite u hladnjaku najmanje 5-6 sati da se stisne. Premažite bočne strane tortom odvojenom kremom i dekorirajte mrvicama od ostataka kora.
Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?