Ovaj kolač, poznat po svojoj nevjerojatno kremastoj teksturi i bogatom okusu, dolazi iz Baskije, regije na sjeveru Španjolske. Svojom prepoznatljivom tamnom, gotovo zagorenom korom i neodoljivo mekanom unutrašnjosti, pruža savršen kontrast između hrskavosti i kremoznosti. Bilo da ga poslužite običnog ili uz dodatak čokoladnog ganachea ili karamelnog umaka, svaki zalogaj ovog baskijskog specijaliteta donosi eksploziju okusa. Uživajte!
Sastojci:
- 500 g krem sira
- 300 g kiselog vrhnja
- 200 g mascarponea
- 400 g vrhnja za šlag
- 3 žlice kukuruznog škroba
- 1 žlica brašna
- 1 1/2 šalica šećera (možete smanjiti količinu šećera za pola šalice)
- 4 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lagano namastite kalup i obložite ga papirom za pečenje. U maloj posudi pomiješajte kukuruzni škrob i brašno. Ostaviti sa strane. U veliku zdjelu dodajte krem sir sobne temperature, mascarpone i kiselo vrhnje. Miksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte čvrsto vrhnje za šlag, vaniliju i dobro promiješajte. Zatim prosijte mješavinu brašna i nježno je umiješajte u tijesto dok se ne sjedini. Električnim ili ručnim mikserom tucite šećer i jaja dok ne postanu pjenasti. Dodajte smjesu jaja u smjesu za cheesecake i dobro promiješajte. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup. Pecite 30 min. Izvadite iz pećnice i ohladite. Ohladite u hladnjaku najmanje 6-7 sati, a najbolje preko noći.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: