Fritule poznajemo kao slastice koje su posebno popularne za vrijeme adventa i božićnih blagdana. No možemo ih napraviti i u slanoj verziji, ovaj put u kombinaciji sa svježim sirom i naribanim tikvicama. Uz rakiju koja se stavlja u smjesu da bi eliminirala masnoću, bitno je ohladiti ih na papirnatom ručniku ili ih ocijediti u mrežici za krumpiriće kako bi dodatno uklonili višak ulja.
Sastojci: 250 g svježeg sira
250 g ocijeđenih i naribanih tikvica
150 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
suncokretovo ulje za prženje
prašak za pecivo
2 veća jajeta
2,5 dl jogurta
2 žlice rakije
1 žličica soli
1 žličica šećera
Nakon toga izvadite zdjelu iz hladnjaka i u nju ulijte smjesu s jajima te dobro promiješajte. U lonac stavite ulje i pustite da se dobro zagrije. Nakon toga tijesto vadite manjom žlicom kako bi dobili sitne okruglice i stavljajte ih u zagrijano ulje. Fritule su gotove kada poprime lijepu zlatnu boju. Ako se ne okrenu same, onda ih nakon 10 do 15 sekundi (ovisno o veličini) treba ih okrenuti kako bi provjerili jesu li uhvatile boju.
>> VIDEO Ovim potezom mladoženja iznenadio goste na vjenčanju: 'Da je moj muž ovo učinio, ne bi imao ženu!'