Zagorska juha tradicionalno je jelo koje svojim bogatim okusima donosi dašak domaće kuhinje na stol. Ova zasitna juha, puna mirisa šumskih gljiva, pancete i povrća, savršen je izbor za hladnije dane. Kombinacija svježih šampinjona, suhih vrganja i kremastog vrhnja čini je izuzetno aromatičnom i ukusnom. Priprema je jednostavna, a rezultat je izdašan obrok koji će vas ugrijati i zasititi. Evo kako je možete pripremiti:
Sastojci:
- 1 krumpir
- 200 g šampinjona
- 50 g suhih vrganja
- 100 g mesnate pancete
- 1 veća glavica crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 poriluk
- 1 dcl bijelog suhog vina
- 2 žlice svinjske masti
- 200 ml kiselog vrhnja
- Lovorov list
- Stručak peršina
- 1 žlica mljevene slatke paprike (po želji dimljena)
- Papar i sol po ukusu
- 1 l vode ili povrtnog temeljca
- 1 juha od gljiva (po izboru)
VEZANI ČLANCI:
Priprema: U loncu rastopite svinjsku mast, pa dodajte sitno sjeckani crveni luk i poriluk. Kada luk poprimi zlatnu boju, dodajte narezanu pancetu i šampinjone narezane na listiće. Suhe vrganje namočite u 2 dcl vrele vode kako bi omekšali. Zatim dodajte sitno sjeckani češnjak i narezane vrganje u lonac (vodu od vrganja sačuvajte). Posolite, popaprite i podlijte bijelim vinom te vodom ili povrtnim temeljcem. Kada tekućina zakuha, dodajte na sitne kockice narezan krumpir i lovorov list. Kuhajte dok krumpir ne omekša. Po želji možete dodati malo vinskog octa te juhu od vrganja radi dodatnog okusa. Na kraju, pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite toplu juhu s kiselim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje.
GALERIJA: Evo kako napraviti 'lažni' ajvar gotov za samo 30 minuta, a jednako ukusan
Vu pravu, izvornu, zagorsku juhu pol tog nejde al OK. Pri nami se ionak vu sakoj vasi drukče dela pa bi ovo moglo bit kakti novi recept.