POPULARNA NAMIRNICA

RECEPT DANA Bez njega je jesenska trpeza nezamisliva: Imamo 6 jednostavnih recepata s kiselim kupusom

Shutterstock
16.10.2024.
u 09:30

Fermentacijom se kupus pretvara u pravu probiotičku 'bombu', bogat je vitaminom C i K, poboljšava probavu i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari

Počela je sezona kiselog kupusa koji je za mnoge glavni saveznika u jačanju imuniteta i borbi protiv bolesti. Kiseljenje kupusa ili zelja, kako mnogi u našim krajevima još zovu ovo povrće, jedan od najstarijih načina konzerviranja povrća. Fermentacijom se kupus pretvara u pravu probiotičku 'bombu', bogat je vitaminom C i K, poboljšava probavu i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari. Osim što je nutritivno vrijedan, kiseli kupus je vrlo zahvalna namirnica jer se u kuhinjo može koristiti na bezbroj načina. Mi smo pronašli šest jednostavnih recepata.

Kiseli kupus s kobasicama: Klasika koja nikad ne dosadi i nikad ne izlazi iz mode. Pripremite kobasice na tavi, a kiseli kupus pirjajte s malo luka i češnjaka. Kada kupus omekša, dodajte kobasice i zajedno kuhajte 10 minuta. Poslužite uz kuhani krumpir.

Sarma: Neizostavno zimsko jelo u mnogim domovima. Listove kiselog kupusa napunite mješavinom mljevenog mesa, riže i začina. Zamotajte sarme, složite ih u lonac i kuhajte u umaku od rajčice nekoliko sati. Sarma je najbolja nakon što odstoji dan ili dva.

GALERIJA: Želite se riješiti sala na trbuhu? Liječnici kažu da je ova svakodnevna aktivnost savršena za to

1/7

Kiseli kupus na salatu: Kiseli kupus može poslužiti i kao laganiji obrok, u obliku odlične salate. Pomiješajte ga s naribanom mrkvom, maslinovim uljem i malo soli. Možete dodati i nasjeckani crveni luk te malo papra za dodatnu aromu.

Kiseli kupus s grahom: Tradicionalno zimsko jelo koje grije i zasiti. Grah dinstajte na luku kuhajte dok ne omekša, zatim dodajte pirjani kiseli kupus i sve zajedno prokuhajte. Jelo začinite lovorovim listom i crvenom paprikom.

VEZANI ČLANCI:

Pita s kiselim kupusom: Za ovu neobičnu pitu, pirjajte kiseli kupus s lukom i malo paprike. Pripremljeni kupus stavite između dva sloja tijesta i pecite dok ne porumeni. Poslužite toplu uz jogurt ili kiselo vrhnje.

Kiseli kupus s dimljenom slaninom: Na tavi popržite slaninu dok ne postane hrskava. Dodajte kiseli kupus i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša. Ovo jednostavno jelo savršeno je kao prilog mesnim jelima ili samostalni obrok.

Urnebesne fotografije pasa koji pokušavaju uhvatiti komadiće sira 😂

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije