Vrsta je to slojevite pite sa sirom vrlo raširene u hrvatskoj kuhinji. Obično je nadjevena bijelim kravljim sirom s uljem i jajima, ili rjeđe, umjesto sira, s mesom, krumpirom ili špinatom. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slični specijaliteti se rade diljem država jugoistočne Europe, u Srbiji, Makedoniji (pod istim imenom), u Bugarskoj, gdje je poznata pod imenom banica. Mi donosimo recept za cvetlinsku gibanicu, zagorski specijalitet, koja je nekad bila česti izbor domaćica jer se posluživala i kao glavno jelo, dok je danas odličan odabir za desert. Ukusnija je ako se peče u glinenoj posudi.
Sastojci za tijesto:
250 g pšeničnog brašna
jedna kocka svježeg kvasca
1,5 dl mlijeka
1 žličica šećera
maslac za premazivanje
sol
Sastojci za nadjev:
150 g kukuruzne krupice
400 g svježeg sira
2,5 dl kiselog vrhnja
2 jaja
2,5 dl mlijeka
sol
Priprema:
Aktivirati kvasac - izmrviti kockicu, dodati žličicu brašna, jednu žlicu šećera, otopiti u mlakom mlijeku i pustiti da se diže. Preostalo brašno prosijati u posudu, dodati sol, promiješati, ubaciti i dignuti kvas i umijesiti tijesto. Ostaviti ga pola sata na toplome. U međuvremenu pripremamo nadjev. Na mlijeku ukuhati kukuruznu krupicu, dodati jaje, posoliti i pustiti da se malo ohladi. Nadjev mora biti rahli, ne pretvrdi. Razvaljati tijesto i položiti ga na maslacem premazanu posudu, a rubove malo podignuti. Premazati nadjevom od kukuruzne krupice. Na to posipati sir, sve zaliti vrhnjem pomiješanim s preostalim jajem i peći u pećnici na 180 do 200 stupnjeva, ovisno o pećnici, do žlatnožute boje.