Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domaće je najbolje

RECEPT DANA Ne morate ih kupovati: Napravite domaća brioche peciva

Kristina Štriga
06.04.2024.
u 09:00

Većinu sastojaka vjerojatno već imate doma, a potrebno vam je samo malo dobre volje!

Nema ničega ljepšeg nego kad vam ujutro kuću preplavi miris finih domaćih peciva koje ćete doručkovati sa svojim najmilijima. Mekana i ukusna brioche peciva toliko su lagana za pripremu da ih nema potrebe kupovati u trgovini. Većinu sastojaka vjerojatno već imate doma, a potrebno vam je samo malo dobre volje! Recept je podijelila food blogerica Kristina Štriga

Sastojci: 

Brioche:

  • 470 g glatkog brašna
  • 15 g svježeg kvasca (ili 5 g suhog)
  • 45 g šećera
  • 180-200 ml mlijeka, mlakog
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 70 g maslaca, sobne temperature

Tangzhong - pasta od brašna

  • 80 g mlijeka
  • 40 g vode
  • 30 g brašna

VEZANI ČLANCI: 

Za premazivanje: 

  • 1 jaje
  • Sezam

Priprema: 

1. U lonac dodajte brašno, mlijeko i vodu i dobro sjedinite pjenjačom. Stavite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne i temperatura smjese bude 65 stupnjeva (trebat će vam oko 5-7 minuta).

2. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. U zdjelici sjedinite 100 g brašna, kvasac, šećer i 100 ml mlijeka. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.

3. U velikoj zdjeli (ili zdjeli od kuhinjskog robota ako ćete njega koristiti za izradu tijesta) sjedinite ostatak brašna i sol. Dodajte tangzhong, smjesu s kvascem i jaje te sjedinite kuhačom. Ulijte 80 ml mlijeka i zamijesite tijesto. Ako vam je tijesto pretvrdo dodajte još 20 ml mlijeka. Nastavite mijesiti 7 minuta, odnosno dok smjesa ne bude mekana i više se ne lijepi za zdjelu i prste.

VEZANI ČLANCI: 

4. Dodajte 1/4 maslaca, umijesite ga u tijesto i nastavite ponavljati dok ne potrošite sav maslac. Nakon što ste dodali sav maslac nastavite mijesiti tijesto još 7-10 minuta. Tijesto je gotovo kad je glatko i više se ne lijepi za ruke i zdjelu.

5. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu zdjelu i pokrijte prijanjajućom folijom. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok duplo ne naraste, oko 45-60 minuta. Premijesite tijesto, ponovno oblikujte u kuglu i pokrijte folijom. U ovom trenutku možete tijesto staviti u hladnjak na hladnu fermentaciju (8-12 sati) zbog koje će vam tijesto biti mekše i ukusnije. Ako nemate vremena, ostavite ga da se diže 20 minuta.

6. Dignuto tijesto lagano premijesite i podijelite na 9 dijelova (nebitno jeste li ga dizali 20 minuta ili preko noći). Svaki dio oblikujte u kuglicu tako da rastanjite tijesto i krajeve spajate prema sredini. Na kraju kuglicu rolajte na površini kako bi bila glatka. Poslažite na lim za pečenje i pokrijte folijom. Ostavite da se dižu oko sat vremena, odnosno 2-2,5 sata ako ste tijesto držali u hladnjaku preko noći.

7. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Jaje razmutite i premažite peciva jajetom. Posipajte sezamom i stavite u pećnicu na 15-18 minuta. Pečena peciva prebacite na rešetku i pokrijte krpom. Ostavite da se hlade i koristite za sendviče i burgere.

Stručnjakinja za bonton tvrdi da svi krivo jedemo kruh: Ključno je jedno pravilo s nožem!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije