Nema ničega ljepšeg nego kad vam ujutro kuću preplavi miris finih domaćih peciva koje ćete doručkovati sa svojim najmilijima. Mekana i ukusna brioche peciva toliko su lagana za pripremu da ih nema potrebe kupovati u trgovini. Većinu sastojaka vjerojatno već imate doma, a potrebno vam je samo malo dobre volje! Recept je podijelila food blogerica Kristina Štriga.
Sastojci:
Brioche:
- 470 g glatkog brašna
- 15 g svježeg kvasca (ili 5 g suhog)
- 45 g šećera
- 180-200 ml mlijeka, mlakog
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 70 g maslaca, sobne temperature
Tangzhong - pasta od brašna
- 80 g mlijeka
- 40 g vode
- 30 g brašna
VEZANI ČLANCI:
Za premazivanje:
- 1 jaje
- Sezam
Priprema:
1. U lonac dodajte brašno, mlijeko i vodu i dobro sjedinite pjenjačom. Stavite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne i temperatura smjese bude 65 stupnjeva (trebat će vam oko 5-7 minuta).
2. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. U zdjelici sjedinite 100 g brašna, kvasac, šećer i 100 ml mlijeka. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
3. U velikoj zdjeli (ili zdjeli od kuhinjskog robota ako ćete njega koristiti za izradu tijesta) sjedinite ostatak brašna i sol. Dodajte tangzhong, smjesu s kvascem i jaje te sjedinite kuhačom. Ulijte 80 ml mlijeka i zamijesite tijesto. Ako vam je tijesto pretvrdo dodajte još 20 ml mlijeka. Nastavite mijesiti 7 minuta, odnosno dok smjesa ne bude mekana i više se ne lijepi za zdjelu i prste.
VEZANI ČLANCI:
4. Dodajte 1/4 maslaca, umijesite ga u tijesto i nastavite ponavljati dok ne potrošite sav maslac. Nakon što ste dodali sav maslac nastavite mijesiti tijesto još 7-10 minuta. Tijesto je gotovo kad je glatko i više se ne lijepi za ruke i zdjelu.
5. Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u nauljenu zdjelu i pokrijte prijanjajućom folijom. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi dok duplo ne naraste, oko 45-60 minuta. Premijesite tijesto, ponovno oblikujte u kuglu i pokrijte folijom. U ovom trenutku možete tijesto staviti u hladnjak na hladnu fermentaciju (8-12 sati) zbog koje će vam tijesto biti mekše i ukusnije. Ako nemate vremena, ostavite ga da se diže 20 minuta.
6. Dignuto tijesto lagano premijesite i podijelite na 9 dijelova (nebitno jeste li ga dizali 20 minuta ili preko noći). Svaki dio oblikujte u kuglicu tako da rastanjite tijesto i krajeve spajate prema sredini. Na kraju kuglicu rolajte na površini kako bi bila glatka. Poslažite na lim za pečenje i pokrijte folijom. Ostavite da se dižu oko sat vremena, odnosno 2-2,5 sata ako ste tijesto držali u hladnjaku preko noći.
7. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Jaje razmutite i premažite peciva jajetom. Posipajte sezamom i stavite u pećnicu na 15-18 minuta. Pečena peciva prebacite na rešetku i pokrijte krpom. Ostavite da se hlade i koristite za sendviče i burgere.
Stručnjakinja za bonton tvrdi da svi krivo jedemo kruh: Ključno je jedno pravilo s nožem!